Sugestie de vacanţă: Lacul Ursu din Sovata, staţiunea care atrage anual zeci de mii de turişti

De: Cătălina Matei / 21.06.2016, 15:48
Sugestie de vacanţă: Lacul Ursu din Sovata, staţiunea care atrage anual zeci de mii de turişti
La Sovata nu data din calendar anunţă venirea verii, ci deschiderea Lacului Ursu.

Din 25 iunie e vreme de plajă şi de băi în apă sărată şi tămăduitoare. Sfârşitul lunii iunie este momentul când lacul este cel mai cald. Să înoţi aici este deopotrivă o plăcere şi o binecuvântare pentru sănătate.

Lacul Ursu se întinde pe o fundaţie de sare. Acesta s-a format între anii 1875 si 1880. Pe fundul lacului concentraţia sării atinge 300g/l, valoare comparativă cu cea a Mării Moarte, care descreşte treptat spre suprafaţă. Apa sărată este acoperită de un strat de 10-15 cm de apă dulce provenită din precipitaţii. Acest strat acţionează ca o barieră termică, concentrând razele solare asemenea unei lentile până la o adâncime de 2 metri. Acest fenomen se numeşte heliotermie.

Apa sărată din Lacul Ursu conţine 150 g/l de sare, cationi (Ca, Mg, K, Fe), anioni (brom, iod, SO4, HCO3) şi componenţi organici – auxini, asemănători estrogenului şi progesteronului. Aceştia din urmă sunt secretaţi de crustaceul de apă sărată Artemia salina. Totodată, apa şi nămolul au efect antialergic, bacteriostatic şi bactericid, emolient, antiinflamatoriu (anelgezic, creşte mobilitatea articulaţiilor, relaxează muşchii).

Atât sarea cât şi auxinul sunt absorbite în decursul tratamentului prin piele şi prin mucoasă şi se integrează în organism. Aşa se explică efectul benefic prelungit al tratamentelor în cazul diverselor afecţiuni cronice: locomotorii, ginecologice, respiratorii, neurologice şi dermatologice.

Preţul unui bilet de intrare este de 25 de lei pentru adulţi şi 20 pentru copii şi pensionari. De asemenea, pot fi achiziţionate bilete cu intrări multiple. Pentru oaspeţii hotelurilor Danubius Health Spa Resort intrarea este gratuită.

Galerie foto aici!