Sunetele care ne lipsesc în pandemie pot fi redate acasă pentru creșterea confortului psihic și a productivității muncii

De: Andra Voiculescu / 26.03.2021, 13:46
Sunetele care ne lipsesc în pandemie pot fi redate acasă pentru creșterea confortului psihic și a productivității muncii

Zgomotul colegilor de birou sau atmosfera de bar de dinainte de COVID-19 pot fi redate cu ajutorul instrumentelor digitale cum ar fi I Miss My Bar sau  The sound of colleagues. Dacă îți este dor să ieși într-un bar și să asculți muzică sau îți lipsește atmosfera de la birou de dinainte de pandemie, există cel puțin două site-uri cu ajutorul cărora poți reda aceste sunete pe care aproape că le-am uitat în ultimul an.

Site-urile nu au un conținut vizual deosebit, dar dispun de sunete reglabile cum ar fi sunetul unei camere pline, ploaia care cade pe fereastră, oameni vorbind, telefoane care sună sau alte sunete ambientale. Le poți asculta în timp ce lucrezi de acasă sau savurezi o băutură din fotoliu pentru a te transporta în timpul unei seri dinainte de coronavirus.

Când a izbucnit pandemia, partenerii unui bar local din Monterrey, Mexic, au rămas practic fără afacere. Astfel că aceștia au fost nevoiți să se adaptateze unui nou model de business la care s-au orientat numeroase alte baruri: cocktailuri livrarate la domiciliu.

Așa a venit și ideea pentru I Miss My Bar, un site web gratuit și interactiv lansat în iunie 2020, cu scopul de a aduce atmosfera barului în casele clienților cu băuturi livrate de la Maverick, barul închis de pandemie.

I Miss My Bar oferă utilizatorilor mai multe opțiuni auditive, cum ar fi „barmanul care lucrează”, „oameni care vorbesc” și „atmosfera de stradă”, pentru a recrea experiența de a ieși în oraș și a servi o băutură într-un bar.

Unele sunete evocă referințe pe care doar localnicii din Monterrey le pot recunoaște – cum ar fi vocea unui anumit om care vinde pâine pe stradă. Dar chiar și așa site-ul și-a găsit un public global, atrăgând 2 milioane de sesiuni doar în luna februarie.

Alt site, precum The sound of colleagues, a căutat în mod similar să umple liniștea relativă pe care mulți au trăit-o acasă de când pandemia de coronavirus i-a alungat pe oameni din spațiile lor comune preferate în ultimul an.

Site-ul este creat de un studio de sunet din Suedia, Red Pipe Studios, și reproduce atmosfera unui mediu tipic de birou prin sunet. Include sunete ale colegilor care tastează pe o tastatură, un aparat de cafea care clocotește și chiar tonul camerei – care este tăcerea unei camere, similar cu zgomotul alb.

Aproximativ 1,7 milioane de oameni s-au conectat și la această pagină web gratuită de la începutul pandemiei, potrivit fondatorului Red Pipe Studios.

„Cred că noi, ca oameni, suntem un pic programați să trăim de fapt în grupuri … și cumva cred că aceste sunete cu adevărat familiare pe care le-am creat, cam păcălesc mintea; simți că ești printre alții și asta pare să ușureze anxietatea”, a spus Norman, potrivit CNN.

Creatorii acestor site-uri spun că sunetul are un mod unic de a-i face pe oameni să se simtă mai puțin singuri. Cu toate acestea, experții spun că știința care stă la baza acestor instrumente s-ar putea să nu fie chiar atât de simplă.

Sursa foto: StockSnap from Pixabay