Sunt toate tipurile de orez albe?

De: Dragos Tanase / 26.01.2015, 21:02
Sunt toate tipurile de orez albe?
Aproape jumătate din populația lumii trăiește după o dietă bazată, în mare sau în totalitate, pe orez. În unele părți ale Asiei, fiecare persoană mănâncă între 90 și 180 de kilograme de orez, în fiecare an!

Boabele de orez treierate sunt numite orez brut. Orezul în această stare este încă acoperit de o coajă. Ea trebuie îndepărtată înainte ca orezul să fie gătit.

Orezul cu coajă este cunoscut sub numele de orez brun. Orezul brun este acoperit de coji maronii numite tărâțe, în care se depozitează majoritatea vitaminelor și mineralelor.

Totuși, orezul brun nu ține la fel de mult precum orezul alb. De aceea, majoritatea oamenilor preferă orezul alb, decojit și măcinat.

Când orezul este măcinat, germenii și tărâțele sunt îndepărtate cu ajutorul unei mașini de decorticat, care șlefuiește ușor suprafața fiecărui bob. După măcinare, boabele rămân albe și au o suprafața netedă.

Orezul convertit are bobul ușor mai închis la culoare, în care se găsesc mai multă vitamina B și minerale decât în orezul alb.

Înainte ca orezul convertit să fie măcinat, este scufundat într-o apă cu temperatura fix sub punctul de fierbere și, apoi, este opărit sub presiune.

Acest proces se numește prefierbere. Vitaminele din tărâțe sunt absorbite de bobul de orez, în urma prefierberii.

Cel mai probabil, orezul își are originile în părțile de sud ale Indiei, unde a fost cultivat timp de mii de ani.

De acolo, s-a împrăștiat înspre est, către China, acum mai bine de 5000 de ani. Orezul a rămas necunoscut în America de Nord, până în secolul 17.