Super Lună și eclipsă de Lună, simultan, luni, în premieră după peste 30 ani

Apropo.ro / 26.09.2015, 14:00
Super Lună și eclipsă de Lună, simultan, luni, în premieră după peste 30 ani
Un eveniment astronomic foarte rar, care constă în producerea simultană a două fenomene spectaculoase - Super Lună și eclipsă de Lună -, va avea loc în noaptea de duminică spre luni, la peste 30 de ani de la producerea unui eveniment similar.

Apariția simultană a Super Lunii și a unei eclipse de Lună s-a produs cel mai recent în 1982. Următorul eveniment astronomic similar va avea loc în anul 2033.

În noaptea de duminică spre luni se va produce o eclipsă totală de Lună, vizibilă parțial din toată țara. „Vizibilă parțial” înseamnă că nu toată eclipsa se va putea vedea din țară, Luna apunând când încă se află în umbra Pământului, potrivit informațiilor furnizate de Observatorul astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Eclipsa începe la ora 3.11 (28 septembrie), are maximul la ora 5.47 și se încheie pentru România în jurul orei de 7.16. Cea mai spectaculoasă parte a unei eclipse totale este perioada în care Luna se află în umbra Pământului. În cazul acestei eclipse, Luna va intra în umbra Pământului la ora 4:06, dar al doilea moment, cel al ieșirii, va fi pierdut, pentru că satelitul natural va apune.

Sursa: MEDIAFAX