Super-Mary

Apropo.ro / 10.04.2006, 11:22
Super-Mary
Mary J. Blige a trecut de la imaginea de bad-girl, încalțata mereu cu cizme de camuflaj, la una de cea mai puternica și interesanta voce de R&B din lume. Un parcurs destul de tumultos, timp în care a lucrat cu unii dintre cei mai puternici cântareți și producatori. S-a

Mary J. Blige a trecut de la imaginea de bad-girl, încalțata mereu cu cizme de camuflaj, la una de cea mai puternica și interesanta voce de R&B din lume. Un parcurs destul de tumultos, timp în care a lucrat cu unii dintre cei mai puternici cântareți și producatori.

S-a nascut în Bronx pe 11 ianuarie 1971 și a renunțat repede la școala. A schimbat frecvent locuințele, iar despre frica ei de stabilitate a cântat în multe dintre piesele sale. A avut o copilarie tumultoasa și plina de probleme, cauzate în mare parte de anturaj: droguri, furturi și alte lucruri de care nu este prea mândra, și de care a reușit sa se îndeparteze.

A ieșit pe piața muzicala în 1992 cu albumul „What’s the 411?”, material despre care criticii au spus ca este o combinație puternica între R&B-ul modern și un sound de rap foarte taios.

S-a lansat dupa ce a înregistrat o piesa de-a Anitei Baker, „Caught Up in the Rapture”, la o mașina de karaoke, în orașul unde locuia atunci. Caseta respectiva a trimis-o la casa de discuri a tatalui ei vitreg, care a apreciat-o și i-a pus pe masa un început de cariera mai mult decât promițator.

În 1991 l-a cunoscut pe Puff Daddy cu care a început sa lucreze la primul ei album. A fost un material foarte bine primit despre care s-a scris ca este cel mai bun cântat de o femeie în R&B. La un an dupa, a venit cu un remix al acestui „What’s the 411”, dar mult mai comercial, care a atins un succes moderat.

1995 i-a adus cel de-al treilea album, „My Life”, unde l-a avut producator tot pe P. Diddy. Acesta i-a propus o schimbare de stil, dorind sa abordeze un ton mult mai stilistic, care sa se îndeparteze de radacinile urbane sau rap.

În 1997 a lansat albumul „Share My World” care a marcat începutul colaborarii lui Blige cu Jimmy Jam și Terry Lewis, doi dintre cei mai tari producatori de peste Ocean. Acest material a fost înca o lovitura data de Mary, care a intrat direct pe locul întâi în Billboard.

S-a maturizat, iar acest lucru s-a vazut pe materialele lansate. Astfel, pe albumul scos în 1999, „Mary”, Blige era de nerecunoscut. Completa, eleganta, sound nou de soul clasic, toate acestea au atins multe corzi sensibile. Iar ceea ce a impresonat cel mai mult au fost piesele semnate de catre Elton John, Bernie Taupin, Stevie Wonder și Lauryn Hill interpretate de catre Mary într-un stil propriu. Prin acest material, Blige a scos în evidența faptul ca viața de ghetou și confruntarile sunt deja departe de ea și ca totul poate fi mult mai profund.

Afla mai multe despre Mary J. Blige numai din

Tags: