Supereroi la kilogram

Apropo.ro / 06.02.2006, 11:59
Supereroi la kilogram
Închipuiți-va ce ușor am face fața nervilor de zi cu zi daca am avea cateva supercalitați ca Batman sau daca am putea înfrunta stresul cu liniștea Maestrului Li Mu Bai. Cum se comporta telespectatorul roman cu supereroii acestei lumi? Te deranjeaza traficul din

Închipuiți-va ce ușor am face fața nervilor de zi cu zi daca am avea cateva supercalitați ca Batman sau daca am putea înfrunta stresul cu liniștea Maestrului Li Mu Bai. Cum se comporta telespectatorul roman cu supereroii acestei lumi?

Te deranjeaza traficul din oraș? Totul se rezolva foarte ușor! }i-ai trece Batmobilul pe pilot automat, strazile blocate ar disparea pur și simplu și ai ajunge la birou calm, cu costumul neșifonat și pantofii neprafuiți. Sau, daca nu ai rau de înalțime, poți sa alegi varianta estica, a supereroilor din China, și sa ajungi la destinație cu ajutorul unor salturi grațioase peste cladiri.

Descendenți ai eroilor mitici din Antichitate, supereroii moderni au fost inventați pentru a satisface nevoia noastra de a crede în calitațile superioare ale naturii umane și pentru a umfla buzunarele producatorilor de filme. Dinamitant ori plicticos, nici unul dintre filmele cu supereroi din ultimii ani nu a trecut neobservat de catre public. Și, pentru a respecta specificul poveștilor din Est și Vest, fiecare superputere își are supereroii pe care îi merita.

Proveniența. Supereroii moderni occidentali sunt mai toți rezultatul unor greșeli. Fie ca e vorba de o un experiment științific defectuos sau fie ca avem de-a face cu un contact cu o entitate extraterestra, rezultatul este același: a doua zi dimineața, supereroul poate vedea prin pereți, poate sa zboare sau sa se cațere pe pereți ș.a.m.d. În schimb, supereroii orientali își au originea în istoria tumultuoasa a Chinei. Nascuți în diverse contexte istorice semnificative pentru povestea pe care o au de spus, supereroii estici își dobandesc superputerile prin studiu, respectarea dogmelor și cu ajutorul unui supermaestru.

Fața în fața cu dușmanul. Supereroii occidentali respecta valorile sociale și nu o sa vedeți nici un personaj negativ sfartecat sau înjunghiat (cel puțin nu în prim plan). Batut din plin da, dar niciodata ucis cu sange rece și nici fara a i se ține o scurta predica. Supereroul oriental e mai pragmatic însa. Adept al stilului ninja mai degraba, supereroul din Est are mai puține scrupule în a-și distruge adversarii și singurul discurs este cel ținut de sabia sa.

Conflictul interior. Superputerile nu aduc și pacea interioara. Supereroii occidentali sunt mai toți sfașiați între datoria creștineasca de a salva lumea și dorința de a fi ca ceilalți. De aici apar o gramada de probleme pentru supereroul nostru, care trebuie sa reziste între tentațiile lumești de a sta la o bere cu amicii sau a-și trage pe el costumul supraelastic pentru a ne salva înca o data.

Dimpotriva, supereroul oriental își gasește liniștea într-un strop de ceai, o nota muzicala sau o vorba buna. Din fericire pentru el, conflictul interior îi este preluat de natura exterioara, care va sublinia cu nenumarate furtuni și descarcari electrice sentimentele ranite ale supereroului, ce nu își pune la fel de multe întrebari existențiale ca omologul sau occidental.

Citește mai multe despre supereroii moderni numai în

Tags: