Supermarketurile fac specula

Apropo.ro / 04.05.2009, 10:18
Supermarketurile fac specula
Supermarketurile au scumpit alimentele cu peste 30% intr-o singura saptamana

"Am fost, sambata, intr-un supermarket din Capitala si am fost socat sa vad ca alimentele erau mai scumpe chiar si fata de perioada de dinaintea Pastelui. Un kilogram de rosii, care costa 6 lei, acum este la 8 lei. De asemenea, un vin de import care se vindea la un pret de 9 lei, acum costa 12 lei. Sunt scumpiri carora nu le inteleg logica”, a declarat Tudor Dorobantu, secretarul general al Agrostar, pentru gardianul.ro.

"Nu exista nici o explicatie, nici o scuza pentru aceste majorari de preturi, mai ales ca peste putina vreme apar si produsele romanesti. Supermarketurile detin monopol pe piata romaneasca, asa ca au profitat de ocazie si au scumpit produsele cu peste 30% intr-o singura saptamana. Ori asta se numeste specula, nu altceva. In mod normal, in urmatoarele 10-15 zile, legumele ar trebui sa se ieftineasca sensibil, pentru ca in piete vor aparea cele romanesti”, mai spune Dorobantu. De aceeasi parere este si Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), care considera ca, "indiferent de productia autohtona, pe vara, in supermarketuri se vor gasi foarte putine legume si fructe romanesti”.

Pe viitor, si impozitul minim va contribui la majorarea preturilor produselor. „Cu certitudine, impozitul minim se va vedea in pretul final al principalelor produse alimentare si nealimentare. Vor fi afectati atat intreprinzatorii, cat si consumatorii finali”, ne-a spus Iulian Gropanila, vicepresedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR).

Â