Sushi ar putea fi periculos pentru sanatate

Apropo.ro / 10.03.2006, 15:02
Sushi ar putea fi periculos pentru sanatate
Sushi, o mâncare japoneza foarte la moda în acest moment, ar putea sa fie periculoasa pentru sanatate, potrivit unui studiu recent. Eli Sadler de la gotmercury.org, o campanie a grupului Sea Turtle Restoration Project, a mers la șase restaurante din Los Angeles pentru a testa nivelurile

Sushi, o mâncare japoneza foarte la moda în acest moment, ar putea sa fie periculoasa pentru sanatate, potrivit unui studiu recent. Eli Sadler de la gotmercury.org, o campanie a grupului Sea Turtle Restoration Project, a mers la șase restaurante din Los Angeles pentru a testa nivelurile de mercur din peștii pe care aceste restaurante îi serveau.

„Nivelul de mercur din tonul folosit de aceste restaurante este atât de mare încât ar fi mai bine sa scoata felul acesta de mâncare din meniu”, a spus Saddler.

Gotmercurz.org planuiește sa extinda studiul și asupra altor orașe din Statele Unite și sa-i educe pe consumatorii de sushi asupra riscurilor pe care le implica asimilarea mercurului, care poate produce daune permanente sistemului nervos al fetușilor și poate cauza pierderi temporare de memorie la adulți.

Mostre de ton din cele șase restaurante populare din Los Angeles au fost duse la un laborator din California de Sud pentru a fi testate. Rezultatele au relevat ca acestea conțineau 0,721 parți de mercur la un milion, cu aproximativ 88% mai mult decât nivelul recomandat de Administrația americana pentru Alimente și Medicamente (FDA).

„Doua dintre mostre aveau un nivel de mercur atât de mare, încât FDA a afirmat ca nu ar trebui consumate de nimeni”, a mai precizat Saddler.

Tonul este peștele cel mai folosit de restaurantele care ofera sushi. Peștii mai maturi și mai mari sunt considerați mai buni pentru sushi, dar Saddler a afirmat ca puțina lume știe ca peștii cu viața mai lunga acumuleaza mai mult mercur decât ceilalți.

Studiile arata ca preparatele din animale marine precum creveții sau somonul cu viața scurta nu prezinta nici un risc pentru consumatori, din punctul de vedere al conținutului de mercur.

Dar unii proprietari de restaurante susțin ca indiferent de rezultatele testelor de mercur, sushi este un aliment sanatos. „Chiar și în Japonia primim avertismente precum cel de la FDA. Dar atâta vreme cât restaurantele le avertizeaza pe femeile gravide sa manânce pește mic, este cu siguranța un aliment mult mai sanatos decât carnea roșie sau puiul”, spune Nobi Kusuhara, proprietarul retaurantului Sushi Sasabune din Los Angeles.