Sute de mii de americani isi muta conturile din banci in cooperative de credit

Apropo.ro / 07.11.2011, 17:00
Sute de mii de americani isi muta conturile din banci in cooperative de credit
Setea de castig a bancherilor din Statele Unite a determinat o ampla miscare de protest, in cadrul careia, intr-o luna, 650.000 de americani si-au mutat economiile din banci in cooperative de credit.

Nemultumirile aparusera deja de cateva luni de zile, din cauza politicilor bancare de impunere a unor taxe si comisioane de administrare, considerate de majoritatea clientilor drept abuzive, in conditiile in care aceiasi creditori au reusit sa evite falimentul cu ajutorul banilor contribuabililor.

Picatura care a umplut paharul a fost introducerea de catre Bank of America (BofA), la 29 septembrie, a unui comision de 5 dolari clientilor posesori de carduri de debit, masura care a starnit o revolta atat de vehementa incat BofA a anuntat saptamana aceasta ca renunta la comisionul de 5 dolari.

Este posibil insa ca raul sa fi fost facut deja. Conform estimarilor Asociatiei Nationale a Cooperativelor de Credit din SUA, de la introducerea planului de comsioane BofA la 29 septembrie, 650.000 de americani si-au mutat conturile catre „CAR”-urile locale. In doar o luna, numarul americanilor care au parasit sistemul bancar institutionalizat a fost mai mare decat cel inregistrat anul trecut.