Sute de mii de persoane evacuate în Indonezia, după erupția vulcanului Kelud

De: Marian Andrei / 14.02.2014, 11:00
Autoritățile indoneziene au dispus evacuarea a sute de mii de persoane după erupția spectaculoasă a Vulcanului Kelud, pe Insula Java.

Acest vulcan, deosebit de periculos, deoarece este situat într-o regiune dens populată, a intrat în erupție joi seara.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Posturile de televiziune au difuzat imagini în care apar coloane de cenușă și lavă împroșcată către sate din vecinătate. Corespondenți AFP la fața locului afirmă că au văzut locuitori îngroziți, plini de cenușă, fugind pe motociclete sau la bordul mașinilor.

Un purtător de cuvânt al Agenției pentru gestionarea catastrofelor a anunțat că 200.000 de persoane care locuiesc în 36 de sate aflate pe o rază de zece kilometri în jurul Vulcanului Kelud au primit ordin de evacuare.

„O ploaie de cenușă, nisip și pietre cade până la o distanță de 15 kilometri de craterul vulcanului”, a precizat Sutopo Purwo Nugroho.

Serviciile de intervenție au trimis SMS-uri locuitorilor, îndemnându-i să nu se întoarcă acasă, anunțând că lava va continua să curgă în anumite sate și că aerul este, în anumite zone, saturat de sulf.

Probabilitatea unei noi erupții la fel de violente ca cea de joi este slabă, a anunțat Centrul pentru Prevenirea Riscurilor Vulcanologice și Geologice.

Erupții ale Vulcanului Kelud (1.731 de metri) s-au soldat cu aproximativ 15.000 de morți începând din secolul al XVI-lea, între care aproximativ 10.000 în 1568.