Suzuki interesata de Daewoo

Apropo.ro / 20.06.2002, 11:38
Suzuki interesata de Daewoo
Constructorul japonez de autovehicule Suzuki Motor Corp a anunțat, miercuri, ca are în vedere posibilitatea de a investi în compania sud-coreeana Daewoo Motor Co. preluata recent de General Motors Corp. Alaturîndu-se grupului american, care deține 20% din capitalul Suzuki

Constructorul japonez de autovehicule Suzuki Motor Corp a anunțat, miercuri, ca are în vedere posibilitatea de a investi în compania sud-coreeana Daewoo Motor Co. preluata recent de General Motors Corp.

Alaturîndu-se grupului american, care deține 20% din capitalul Suzuki și care va prelua un pachet majoritar de acțiuni la Daewoo Motor, aceasta investiție va permite companiei nipone sa-și consolideze poziția pe piața asiatica.

„Avem în vedere realizarea unei investiții la Daewoo, dar nu am decis înca nimic concret”, a aratat Takeaki Nukii, purtatorul de cuvînt al Suzuki, care a refuzat sa faca alte declarații. În schimb, surse apropiate discuțiilor au declarat ca cele doua companii se afla în stadiul final al negocierilor.

De asemenea, presa din Japonia a aratat ca Suzuki ar putea prelua aproximativ 15% din capitalul noii societați Daewoo Motor, participare pentru care ar urma sa plateasca între 10 și 15 miliarde de yeni (80-120 de milioane de dolari).

La sfîrșitul lunii aprilie, General Motors a semnat un acord de preluare parțiala a companiei sud-coreene, punînd astfel capat negocierilor care au durat mai mult de un an. Cel mai mare producator auto din lume a acceptat sa plateasca 251 milioane de dolari, în numerar, pentru un pachet de 42,1% din acțiunile societații mixte pe care a înființat-o împreuna cu bancile creditoare ale Daewoo. Creditorii dețin 33% din capitalul societații mixte, iar partenerii General Motors au preluat un pachet de 24,9% din acțiunile acesteia.

În total, investiția realizata la Daewoo de General Motors și partenerii sai se ridica la 400 de milioane de dolari. Noua companie opereaza doua centre de producție în Coreea de Sud și o fabrica în Vietnam. De asemenea, societatea mixta deține opt centre de vînzare din strainatate, dintre care șapte în Europa și una în Puerto Rico, precum și un centru de producție de componente în Olanda.

Numele partenerilor General Motors nu au fost înca dezvaluite, fiind de așteptat ca acest lucru sa se întîmple odata cu semnarea acordului final, respectiv în luna iunie sau iulie.

Compania italiana Fiat SpA, care a trimis împreuna cu General Motors o scrisoare de interes pentru activele Daewoo înca din octombrie 2000, a fost considerata mult timp drept urmatorul mare acționar la constructorul sud-coreean de autovehicule. Însa, problemele cu care grupul industrial italian se confrunta în ultima perioada au redus șansele ca aceasta investiție sa mai aiba loc.

Cel mai mare producator auto din China, Shanghai Automotive Industry Corp, a anunțat, la rîndul sau, la începutul lunii iunie, ca poarta discuții pentru a se alatura General Motors în achiziționarea activelor Daewoo. Aceasta ar fi pentru prima data cînd un important producator de profil din China cumpara un pachet de acțiuni la o companie straina.

Sursa: www.mediafax.ro

Tags: