Sweeney Todd

De: Mioara Tronaru / 28.01.2008, 00:00
Sweeney Todd
După ce a zăcut aproape 15 ani într-o închisoare australiană, Benjamin Barker reuşeşte să evadeze şi să se întoarcă la Londra cu o singură idee: să se răzbune pe Juge Turpin, cel care l-a trimis după gratii pentru a-i cuceri soţia.

Luîndu-şi numele de Sweeney Todd, el îşi reia vechea lui dugheană de bărbier, situată deasupra plăcintăriei domnişoarei Nellie Lovett. De la aceasta află că soţia sa, Lucy, s-a sinucis după ce a fost violată de Turpin. Pentru că vechiul său rival, italianul Adolpho Pirelli, îl recunoaşte şi-l ameninţă că-l va da pe mîna autorităţilor, Sweeney Todd nu stă prea mult pe gînduri şi-i taie beregata. Vicleana domnişoară Lovett are o idee genială: pentru a se debarasa de incomodul cadavru, femeia se pune pe treabă, toacă frumos carnea şi o pune în plăcintele ei, care încep să aibă un nesperat succes! Şi, pentru ca afacerea să meargă din ce în ce mai bine, cei doi complici aranjează scaunul de la frizeria lui Sweeney Todd astfel încît, dintr-o singură mişcare, viitoarele cadavre să alunece printr-o trapă din podea direct în bucătăria domnişoarei Lovett. Bărbierul descoperă între timp că Turpin îşi îndreaptă visele spre fiica lui, Johanna. Adolescenta se află sub tutela nemernicului care i-a distrus familia şi e ţinută sechestrată în casă cu ajutorul complicei acestuia, doamna Bailli Bamford. ”Sweeney Todd: Bărbierul diabolic din Fleet Street” a primit două premii – cea mai bună comedie muzicală, cel mai bun actor, Johnny Depp – în timpul conferinţei de presă care a ţinut locul ceremoniei Globurilor de aur 2008. Filmul este adaptarea comediei muzicale cu acelaşi nume, creată de Stephen Sond­heim în 1979, după o piesă datînd de pe la mijlocul secolului al 19-lea şi scrisă de Harold Prince. Come­dia lui Stephen Sondheim a avut un succes imens şi, vreme îndelun­gată, autorul a refuzat orice ofertă de ecranizare. Singurul care a reu­şit să-l convingă a fost Tim Burton, căruia i-a cerut totuşi drept de veto la casting. Inclusiv nevasta re­gizorului, Helena Bonham Carter, a trebuit să dea probă în faţa lui Sondheim pentru a-l convinge că e bună în rolul lui Nellie Lovett.

Pregătiri pentru roluri
Pentru Johnny Depp, rolul Sweeney Todd reprezintă o pre­mieră pe ecran: actorul cîntă pen­tru prima oară în faţa camerei. Dacă vă amintiţi de ”Cry-Baby”, trebuie să ştiţi că acolo actorul a fost dublat de John Waters. Cu toate astea, Depp nu e chiar un novice în ale muzicii pentru că, prin anii ’80, făcea parte – ca chita­rist – dintr-un grup punk, cu mult înainte de a-şi descoperi talen­tul de actor. La al cincilea film împreună cu Tim Burton – după ”Planet of the Apes” (2001), ”Big Fish” (2003), ”Charlie and the Chocolate Factory” (2005) şi ”Corpse Bride” (2005) – cunoscut pentru hobby-ul său de a-şi plasa soţia în toate filmele sale, Helena Bonham Carter s-a pregătit intensiv pentru rol nu atît cu lecţii de canto cît urmînd un curs pen­tru patiseri. Nici Sacha Baron Cohen (Borat) nu s-a lăsat mai prejos. Pentru rolul bărbierului Adolpho Pirelli, controversatul actor şi-a angajat drept consultant şi antrenor personal propriul lui bărbier!

Tim Burton şi Johnny Depp
Este pentru a şasea oară cînd Tim Burton colaborează cu Johnny Depp. Totul a început cu ”Edward Scissorhands”, în 1990, şi a continuat cu ”Ed Wood” (1994), ”Sleepy Hollow” (1999), ”Charlie and the Chocolate Factory” (2005) şi ”Corpse Bride” (2005).

Prima întîlnire dintre Johnny Depp şi Sweeney Todd datează din 2001, cînd Tim Burton a dat buzna în casa actorului cu o casetă pe care era înregistrat originalul ”Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street”. Regizorul îi propunea atunci fidelului său complice să urmărească atent materialul şi să se gîndească la o colaborare în jurul acestei poveşti atipice.

Premiera 1 februarie
TO: Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street. Producţie SUA, 2007.
R: Tim Burton. Cu: Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Alan Rickman, Timothy Spall, Sacha Baron Cohen, Jayne Wisener.
Distribuit de InterComFilm Distribution