Tacticile de evitare a taxelor mari au ajutat compania Apple cu miliarde de dolari

Apropo.ro / 30.04.2012, 16:30
Tacticile de evitare a taxelor mari au ajutat compania Apple cu miliarde de dolari
Redirecționându-și veniturile prin zone cu taxe mici precum Nevada, Irlanda, Luxemburg sau Insulele Virgine Britanice, Apple a reușit să evite 2,4 miliarde de dolari către statul american din impozitul pe venit.

Conceptul este unul simplu: din moment ce bunurile digitale sunt intangibile, ele pot fi vândute de oriunde.

Cum Apple este plină de astfel de bunuri digitale precum aplicații sau melodii, în loc să le vândă din California, unde este sediul central al companiei și unde impozitul pe profit este de 8,84%, le vinde din alte locații unde taxele sunt extrem de mici, aproape de zero.

Sediile din aceste locații sunt puțin mai mari decât o gaură în perete deoarece nimic nu are loc acolo, totul întâmplându-se online, așa că ele sunt necesare doar pentru adresă și corespondență.

Apple nu este singura companie care apelează la aceste tactici însă a reușit să facă din această practică o mare artă.

Publicația The Times a prezentat ca 71 de companii IT din cele 500 publicate în indexul Standard & Poor plătesc cu aproximativ 30% mai puțin impozit pe venit și acest lucru poate arăta un mod în care economia actuală funcționează.

Cum Apple este o companie deținută public, ea are obligația față de acționari să fie cât mai profitabilă posibil așa că aceste practici sunt scuzabile chiar dacă SUA ar avea mare nevoie de acele 2,4 miliarde de dolari din impozitul pe venit.