Taipei 101 – zgarie-norul ce a infruntat cutremurul din China

Apropo.ro / 24.06.2008, 19:41
Taipei 101 - zgarie-norul ce a infruntat cutremurul din China
Iata cum Taipei 101, cea mai inalta cladire din lume, a rezistat devastatorului cutremur din China.

Iata cum Taipei 101, cea mai inalta cladire din lume, a rezistat devastatorului cutremur din China.

Cutremurul ce a avut loc recent in China, unul dintre cele mai devastatoare cataclisme naturale din ultimii ani, a fost atat de puternic incat a afectat pana si cea mai inalta cladire din lume, Taipei 101, situata in Taiwan.

Un pendul gigantic, botezat Damper Baby, situat pe axa centrala a cladirii actioneaza asemeni unei contragreutati ce mentine echilibruil edificiului in fata fortei vanturilor sau a miscarilor tectonice.

Imaginile sunt impresionante avand dimensiunile sferei gigant care uimeste vizitatorii chiar si atunci cand este statica.

Eficacitatea acestei minuni ingineresti este dovedita de una dintre persoanele aflate in cladire care, la vederea miscarilor sferei, se intreaba daca nu cumva este vreun cutremur.

Cum a fost ridicata sfera de 730 de tone

Pentru ca nicio macara din lume nu suporta o sarcina atat de mare, imensa bila de otel a fost sectionata in 41 de bucati, iar astfel au existat 41 de etape diferite de ridicare a sferei. In concluzie, Dumper Baby a fost creat la inaltime.

Zgarie-norul a fost de multe ori considerat atat o minune inginereasca precum si o noua minune a lumii, fiind astfel un simbol al capitalei taiwaneze, sau chiar a intregii tari.

Comenteaza trimite pe ym printeaza

Citeste si:

Â