Taiwan-ul a construit primul stadion independent energetic

Apropo.ro / 21.05.2009, 19:00
Pentru editia din acest an a Jocurilor Mondiale, Taiwan-ul a contruit un stadion "solar"

Taiwan-ul a terminat recent constructia unui stadion "solar", in care absolut toata energia electrica necesara este produsa cu celule fotovoltaice. Proiectat de Toyo Ito, stadionul va fi inaugurat cu ocazia Jocurilor Mondiale. Editia din acest an se va desfasura in Kaohsiung, Taiwan, si va avea loc intre 16 si 26 iulie. (Intrecerile din cadrul acestei competitii nu sunt incluse in Jocurile Olimpice).

Construirea unui stadion este o intreprindere uriasa care necesita milioane de dolari, multe ore de munca dar, mai ales, o mare cantitate de energie electrica pentru a fi operational.

Taiwanezii de la Toyo Ito au reusit sa doteze acest stadion cu o autonomie de 100% – cel putin in ceea ce priveste energia.

Stadionul, in forma de dragon, are incorporate in acoperis 14155 mp de panouri solare care alimenteaza 3300 de surse de iluminat si cele 2 ecrane imense. Pentru a ilustra imensa putere a sistemului, constructorul a efectuat un test in luna ianuarie, care a aratat ca in 6 minute sistemul de iluminat a ajuns la putere maxima.

In plus, atunci cand stadionul nu este folosit, electricitatea poate fi dirijata catre alti consumatori, avand posibilitatea de a asigura 80% din necesarul zonei.

Complexul, construit pe 19 hectare, este in intregime ecologic, sustine proiectantul: 7 hectare au fost rezervate pentru spatii verzi, piste de biciclete, parcuri sportive si chiar un iaz ecologic. In plus, nu a fost distrusa nicio planta de pe amplasamentul stadionului, acestea fiind transplantate inainte de incepera constructiei.

Â