Talibanii i-au taiat nasul si urechile pentru ca a votat (POZE)

Apropo.ro / 31.08.2009, 16:51
Lal Mohammad a avut curaj sa voteze la alegerile din Afganistan, dar a fost pedepsit de talibani, care l-au mutilat.

Un barbat din Afganistan a platit scump dupa ce a mers sa voteze cu ocazia alegerilor prezidentiale din aceasta tara, el fiind mutilat de catre talibani, care i-au taiat nasul si urechile.

Pe 20 august, in Afganistan au avut loc alegerile prezidentiale, pe care talibanii au anuntat ca vor face tot ce le sta in putere pentru a le opri.

Din cauza amenintarilor foarte multe femei au evitat sa mearga la vot, acelasi lucru facandu-l si unii barbati afgani.

Nu acelasi lucru l-a facut Lal Mohammad, un agricultor de 40 de ani.

El nu a luat in seama amenintarile talibanilor si a mers la vot. A vrut sa-si inmoaie si el degetul in cerneala si sa "semneze" astfel votul sau pentru un presedinte al Afganistanului ales democratic, e drept, in spatele unor cutii de carton, acestea inlocuind cabinele de vot.

N-a apucat, pentru ca talibanii l-au acostat in drumul sau spre sectia de votare. L-au batut pana l-au pus la pamant dupa ce au gasit asupra lui cartea de alegator.

"Dupa ce mi-au gasit cartea de alegator, am vazut unul dintre ei scotand un cutit. l-am rugat sa se opreasca dar a fost prea tarziu", povesteste de pe patul de spital Mohammad.

Mohammad a fost mutilat

Lal Mohammad se reface dupa ce talibanii i-au taiat nasul si urechile

Acum, cu nasul si urechile taiate, el regreta decizia de a merge la vot. "Am sangerat in praf cateva ore. Norocul meu a fost ca un consatean m-a vazut si m-a urcat pe spatele magarului sau. Imi pare rau ca am vrut sa merg la vot", spune Mohammad.

Pentru ca in provincia sa nu exista posibilitatea sa fie tratat, el a calatorit timp de trei zile pana la Kabul, capitala Afganistanului, pentru a primi ingrijiri medicale.

Ceea ce i s-a intamplat lui Mohammad nu este un caz singular, el fiind insa unul dintre cei pedepsiti de talibani inainte sa voteze.

Hamid Karzai

Presedintele Hamid Karzai, imediat dupa ce a votat cu degetul inmuiat in cerneala, la fel ca toti ceilalti

In general, atacurile talibanilor asupra celor care au votat s-au petrecut dupa ziua alegerilor, talibanii identificandu-i pe alegatori dupa urmele de cerneala de pe degetul aratator, aceasta fiind metoda prin care afganii au incercat sa evite votul dublu.

Â