Talie mica, risc scazut de diabet și infarct

Apropo.ro / 19.07.2007, 17:08
Talie mica, risc scazut de diabet și infarct
Persoanele care reușesc sa-și reduca circumferința taliei prezinta mai puține riscuri de a dezvolta un diabet sau o maladie cardiaca, potrivit unui studiu publicat în revista Diabetes Care, transmite Reuters. Cercetatorii francezi au descoperit ca persoanele a caror

Persoanele care reușesc sa-și reduca circumferința taliei prezinta mai puține riscuri de a dezvolta un diabet sau o maladie cardiaca, potrivit unui studiu publicat în revista Diabetes Care, transmite Reuters.

Cercetatorii francezi au descoperit ca persoanele a caror talie s-a marit, în medie, cu 7,5 centimetri în decurs de noua ani prezinta riscul de a dezvolta un sindrom metabolic (prediabet), care se manifesta printr-o serie de factori de risc precum hipertensiune arteriala și nivel ridicat al colesterolului. Acest sindrom se poate dezvolta ulterior în diabet de tipul II și maladii cardiace.

Femeile care și-au redus circumferința taliei cu 2,5 centimetri prezinta mai puține riscuri de a dezvolta acest sindrom fața de femeile care și-au pastrat aceeași dimensiune a taliei, într-o perioada de noua ani.

Mai mult, femeile care prezentau acest sindrom la începutul studiului și au ales sa slabeasca și-au îmbunatațit starea de sanatate.

Pierderea în greutate este benefica și pentru barbați, dar în cazul acestora este foarte important și indicele de masa corporala (IMC) care face un raport între greutate și înalțime.

Profesorul Beverley Balkau, cercetator la Institutul național de sanatate INSERM din Franța, autor al acestui studiu, atenționeaza ca oamenii pot avea o greutate normala bazata pe IMC și în același timp o circumferința a taliei mare, ceea ce implica riscul de instalare a sindromului metabolic.