Tamu Massif, cel mai mare vulcan din lume

De: Marian Andrei / 09.09.2013, 14:00
Tamu Massif, cel mai mare vulcan din lume
Oamenii de știință americani au demonstrat că cel mai mare vulcan din lume se află sub Oceanul Pacific în partea de nord-vest.

Experții declară că, prin demensiunile sale, Tamu Masiff detronează vulcanul Mauna Loa de pe insula Hawaii, considerat până acum cel mai mare vulcan de pe Pământ.

Tamu Masiff, amplasat pe platoul maritim Shatsky Rise, la circa 1.600 de kilometri est de Japonia, are patru kilometri înîlțime iar creasta sa se află la doi kilometri sub nivelul mării.

Vulcanul s-a format acum 145 de milioane de ani, într-o perioadă relativ scurtă de timp (la nivel geologic), de câteva milioane de ani.

Mauna Loa a pierdut titlul de cel mai mare vulcan

Potrivit experților, creasta vulcanului nu ar fi depășit niciodată nivelul oceanului și nici nu sunt șanse ca acest lucru să se întâmple vreodată, Tamu Masiff fiind inactiv.

Echipa de vulcanologi condusă de William Sager, de la Universitatea americană din Houston studiază această zonă de aproximativ două decenii, însă, până acum nu au existat date concrete care să ateste că este vorba de un singur vulcan sau mai mulți vulvani mai mici situați unul în apropierea celuilalt.