Tarantino a elogiat-o pe Leni Riefenstahl

Apropo.ro / 26.07.2007, 10:08
Tarantino a elogiat-o pe Leni Riefenstahl
Cineastul american Quentin Tarantino, autorul unor filme precum "Pulp Fiction" și "Kill Bill" (vol. 1 și 2), a omagiat opera lui Leni Riefenstahl, regizoare și actriță germană devenită celebră pentru filmele de propagandă făcute pentru Hitler,


Cineastul american Quentin Tarantino, autorul unor filme precum „Pulp Fiction” și „Kill Bill” (vol. 1 și 2), a omagiat opera lui Leni Riefenstahl, regizoare și actriță germană devenită celebră pentru filmele de propagandă făcute pentru Hitler, relatează Jornal de Noticias.

Conform cotidianului portughez, Tarantino a catalogat-o pe Riefenstahl drept „cea mai bună cineastă germană din toate timpurile”.

Controversata regizoare, care a murit în 2003, la vârsta de 101 ani, s-a remarcat prin operele de slavă la adresa regimul nazist, printre acestea numărându-se „Victoria credinței” („Der Sieg des Glaubens”) din 1933, „Zi de libertate – armata noastră” („Tag der Freiheit – Unsere Wehrmacht”) din 1935 și „Olympia” din 1938, film inspirat de cea de-a 11-a ediție a Jocurilor Olimpice, eveniment ce s-a desfășurat la Berlin, în 1936.

Totuși, cineasta favorită a lui Adolf Hitler a devenit cunoscută în special datorită documentarului „Triumful voinței” („Triumph des Willens”) din 1934, operă premiată la festivalul de film de la Veneția și, în 1937, la Paris. Filmul urmărește desfășurarea unui congres de proporții al partidului nazist, în 1934, la Nurenberg.

Opera dedicată dictatorului german Adolf Hitler i-a adus lui Riefenstahl acuzația că a participat activ la mașina de propagandă a celui de-al Treilea Reich, un lucru pe care cineasta l-a negat toată viața.

Tarantino, pentru care „și cinema-ul german a avut succes la Hollywood în ultimii ani”, se gândește la un nou proiect cinematografic. Fără a da detalii despre acesta, regizorul american a spus doar că va fi un film despre al II-lea Război Mondial. „Va fi un fel de «spaghetti western». Nu acesta va fi titlul, dar va avea un subtitlu de genul «A fost odată în Franța ocupată de naziști»”, a adăugat el făcând referire la filmul „A fost odată în America” al regizorului Sergio Leone.

Viața și opera lui Leni Riefenstahl vor fi aduse, la anul, pe ecran, într-un film al cărui scenariu e semnat de Rupert Walters, cu Jodie Foster în rolul celebrei cineaste germane.

Mediafax

Tags: