Tareq Mitri: Sunt trimisul special al premierului libanez la Sommet

Apropo.ro / 28.09.2006, 16:29
Tareq Mitri: Sunt trimisul special al premierului libanez la Sommet
Ministrul libanez al Culturii, Tareq Mitri, a început conferința de presa organizata, joi, cu ocazia Sommet-ului Francofoniei, spunând ca este "trimisul special al premierului" Fouad Siniora, iar prezența Libanului la eveniment este normala, deoarece Libanul este

Ministrul libanez al Culturii, Tareq Mitri, a început conferința de presa organizata, joi, cu ocazia Sommet-ului Francofoniei, spunând ca este „trimisul special al premierului” Fouad Siniora, iar prezența Libanului la eveniment este normala, deoarece Libanul este printre țarile fondatoare al OIF.

Totuși, primele cuvinte spuse de Mitri au fost „good evening”, dupa care acesta a început sa vorbeasca în franceza, amintindu-și ca este la Sommet-ul Francofoniei.

Întrebat daca se considera reprezentantul statului Liban, Mitri a precizat ca este ministru al Culturii și responsabil pentru Francofonie, deci este trimisul special al premierului, care a fost invitat la Sommet. El a adaugat ca aceasta dubla calitate crede ca este suficienta.

Cât despre declarațiile președintelui libanez, care a acuzat Franța de ingerința în afacerile interne ale Libanului, el a apreciat ca aceasta criza „nu este o declarație de razboi” și a amintit ca Libanul ține ca relația sa cu Franța sa fie cât mai cordiala, pe baza legaturilor bune din trecut.

Ministrul libanez a avut o întrevedere separata cu președintele României, Traian Basescu, în cadrul careia, potrivit declarațiilor sale, el a prezentat motivele pentru care a fost trimis la Sommet, iar Basescu i-a descris explicațiile date presei.

Mitri a adaugat ca Guvernul libanez are încredere în onestitatea comisiei internaționale de ancheta asupra asasinarii lui Rafic Hariri și dorește ca aceasta comisie sa-și continue activitatea pâna la elucidarea circumstanțelor tragediei.

De asemenea, Mitri a precizat ca a mulțumit României pentru sprijinul umanitar acordat Libanului și a transmis mulțumiri similare și altor state francofone care au susținut Beirutul în timpul a ceea ce el a numit „agresiunea israeliana”.

Președintele Traian Basescu a avut, joi, o întâlnire cu reprezentantul libanez la Sommet-ul Francofoniei, ministrul Culturii Tareq Mitri, în cadrul careia șeful statului român și-a exprimat speranța ca, odata cu consolidarea stabilitații în Liban, va fi reluat dialogul politic româno-libanez.

Conform unui comunicat al Administrației prezidențiale remis agenției MEDIAFAX, în cadrul dialogului cu ministrul libanez, președintele Basescu a subliniat faptul ca Francofonia este unul din domeniile în care România și Libanul își regasesc preocupari și interese comune.

„Șeful statului a exprimat aprecierea pentru prezența unui reprezentant oficial al Libanului la Sommet-ul organizat de România și speranța ca, odata cu consolidarea stabilitații în Liban, va fi reluat dialogul politic între țarile noastre”, informeaza sursa citata.

Totodata, președintele Basescu a transmis reprezentantului Guvernului libanez confirmarea voinței politice ca România sa participe la reconstrucția Libanului.

Secretarul de stat pentru Francofonie, Cristian Preda, a salutat, joi, prezența ministrului libanez al Culturii la sommet-ul Francofoniei de la București, afirmând ca acesta a ocupat locul rezervat Libanului. Întrebat daca ministrul libanez al Culturii, Tareq Mitri, participa la sommet cu titlu personal sau oficial, Preda a precizat: „Nu am facut decât sa constat ca reprezentantul Libanului a ocupat locul rezervat Libanului”.

El a salutat prezența acestuia la București, apreciind ca „un sommet fara Liban nu este un sommet reușit” și a precizat ca România a invitat Libanul la sommet, iar explicațiile privind destinatarul invitației au fost date de președintele Traian Basescu, miercuri seara.

Președintele Libanului, Emile Lahoud, care nu a fost invitat la sommet, a declarat, joi, ca „președintele României face ceea ce îi cere președintele Chirac”. Președintele Jacques Chirac se „amesteca în problemele interne ale Libanului”, a declarat Lahoud pentru postul de radio France Inter.

„Președintele Chirac i-a spus (șefului statului român) în urma cu câteva luni sa nu ma invite. Acum cauta scuze, însa acestea nu sunt veridice”, a adaugat președintele libanez.

Emile Lahoud a explicat pentru Radio France Internationale ca „îndepartarea este o ingerința de drept și de fapt în problemele politice interne libaneze și plaseaza pe președintele francez la rangul de parte implicata în conflictele interlibaneze”.

Președintele român Traian Basescu a dat asigurari ca a luat personal decizia de a nu-l invita pe președintele libanez pro-sirian. Franța a dezmințit orice intervenție în aceasta problema.

Potrivit lui Jacques Chirac, decizia a fost luata de Traian Basescu și de secretarul general Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), Abdou Diouf, și este „conforma hotarârilor ONU”.

Președintele Traian Basescu a declarat, miercuri, dupa întrevederea cu omologul sau francez Jacques Chirac, ca apreciaza corecta decizia de a-l invita la Sommet-ul Francofoniei pe prim-ministrul Libanului, având în vedere suspiciunile legate de moartea fostului premier libanez Rafic Hariri.

„Vreau sa precizez ca invitația transmisa primului-ministru al Guvernului Libanului a fost o decizie pe care am luat-o și consider ca a fost corecta, având în vedere suspiciunile din raportul cu privire la incidentul legat de moartea fostului prim-ministru Hariri”, a spus Basescu, raspunzând unei întrebari legate de neinvitarea la Sommet-ul Francofoniei a președintelui Libanului, Emile Lahoud.

Șeful statului român a adaugat ca își asuma responsabilitatea opțiunii de a-l invita la Sommet pe premierul libanez.

Invitația la evenimentul gazduit de România a fost semnata de președintele Traian Basescu și trimisa prin intermediul Ministerului de Externe, care gestioneaza subiectul participanților la Sommet-ul Francofoniei de la București, premierului libanez, Fouad Siniora.

Premierul libanez, care l-a trimis la sommet-ul Francofoniei pe ministrul Culturii, l-a îndemnat pe președintele Emile Lahoud sa-i înțeleaga poziția, motivând ca Libanul „nu ar trebui sa lipseasca de la nici un eveniment internațional”.

O comisie de ancheta a Națiunilor Unite a relevat, într-un raport, raspunderea președinților sirian și libanez în asasinarea fostului premier Rafic Hariri, prieten personal al lui Jacques Chirac, în februarie 2005.

(Alexandra Babiciu; [email protected])

Mediafax