Tariceanu: Economia poate fi afectata de crize externe

Apropo.ro / 22.01.2008, 15:06
Tariceanu: Economia poate fi afectata de crize externe
Economia romaneasca poate fi afectata de diferite crize externe, precum cea inregistrata in Statele Unite, dar nu si de situatia politica interna.

Economia romaneasca poate fi afectata de diferite crize externe, precum cea inregistrata in Statele Unite, dar nu si de situatia politica interna, care nu a reprezentat pana in prezent un factor de descurajare a investitorilor straini, a declarat, marti, premierul Calin Popescu Tariceanu.

Premierul, aflat in vizita oficiala la Praga, a raspuns astfel unei intrebari care i-a fost adresata in conferinta de presa organizata la finalul intalnirii cu omologul sau ceh, Mirek Topolanek, privind efectul situatiei actuale a politicii interne asupra investitorilor straini.

El a aratat ca economia si bursa din Romania sunt "sensibile" la diferite crize inregistrate pe piete straine, dar nu si la problemele politicii interne.

Tariceanu si-a argumentat opinia aratand ca s-a intalnit, saptamana trecuta, cu reprezentantii companiei CEZ, care l-au asigurat ca isi vor extinde investitiile in Romania.

"Investitorii straini indica cel mai clar daca o tara mai este sau nu atractiva. Nu am sesizat ca ar exista vreo ingrijorare din partea acestora legata de perspectiva investitiilor in Romania", a spus Tariceanu.

Bursa de Valori Bucuresti a inceput, marti, sedinta de tranzactionare in scadere puternica, cu pierderi de peste 7%, dupa o corectie de peste 4% inregistrata luni, cea mai mare depreciere fiind raportata de actiunile lichide. Scaderea Bursei urmeaza trendul descendent inregistrat de pietele de capital internationale. Dupa primele doua ore de tranzactionare, scaderea Bursei a revenit la un nivel apropiat de cel din deschidere, de 6%.

Cursul de referinta a urcat la 3,7619 lei/euro, un nou nivel maxim pentru ultimii trei ani, o cotatie mai ridicata, de 3,7723 lei/euro, fiind inregistrata la 28 ianuarie 2005.