Tariceanu: Fondurile UE pentru agricultura nu vor fi pierdute

Apropo.ro / 18.09.2007, 17:15
Tariceanu: Fondurile UE pentru agricultura nu vor fi pierdute
Premierul Calin Popescu Tariceanu a apreciat, marti, ca fondurile acordate de UE pentru agricultura nu vor fi pierdute deoarece problemele urmeaza sa fie rezolvate de Agentia de Plati, iar Comisia Europeana, care urmareste situatia în domeniu, nu trebuie tratata ca "Militia" României.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a apreciat, marti, ca fondurile acordate de UE pentru agricultura nu vor fi pierdute deoarece problemele urmeaza sa fie rezolvate de Agentia de Plati, iar Comisia Europeana, care urmareste situatia în domeniu, nu trebuie tratata ca „Militia” României.

Solicitat sa comenteze informatiile conform carora exista riscul ca fondurile UE pentru agricultura sa fie reduse cu 25% din cauza unor probleme în inventarierea suprafetelor pentru care sunt acordate subventii, seful Guvernului a aratat ca aceasta situatie trebuie rezolvata de Agentia de Plati si Interventie în Agricultura (APIA).

„Trebuie schimbata abordarea referitoare la relatiile dintre România si UE. Vreau sa subliniez ca CE nu este Militia în România. România este tara membra, are drepturi, are si obligatii, si interes. Comisia poate sa traga anumite semnale de alarma, dar în aceasta chestiune, a fondurilor pentru agricultura, doresc sa fac câteva precizari. Subventiile în agricultura se dau pe suprafata, iar APIA trebuie sa faca inventarierea acestor suprafete. Procedura a început în urma cu trei ani pe baza unei declaratii facute de fermier, dar se constata de foarte multe ori nepotriviri care trebuie rezolvate de APIA”, a spus Tariceanu.