Tarifele pentru călătoria cu metroul se majorează, din 28 martie

De: Carmen Ulian / 12.03.2015, 11:30
Tarifele pentru călătoria cu metroul se majorează, din 28 martie
Tarifele pentru călătoria cu metroul vor fi majorate cu 16%-33%, prețul cartelei pentru două călătorii urmând să crească de la 4 la 5 lei.
Tarifele pentru călătoria cu metroul vor fi majorate cu 16%-33%, prețul cartelei pentru 10 călătorii de la 15 lei la 20 lei, iar un abonament lunar nelimitat va costa 70 lei, față de 60 lei în prezent.

Prețul unui abonament săptămânal cu număr nelimitat de călătorii va crește de la 20 lei la 25 lei, iar cel al unui abonament de o zi va fi majorat de la 6 lei la 8 lei.

Abonamentul lunar cu 62 de călătorii va fi eliminat, în urma nemulțumirilor călătorilor, informează Metrorex.

Ultima scumpire a călătoriilor cu metroul datează din august 2012.

Metrorex își justifică majorările de preț astfel:

” Pentru asigurarea serviciului public de transport călători cu metroul în contextul:

– necesității menținerii gradului de confort și a siguranței circulației pentru pasagerii transportați,

– menținerii sau reducerii intervalului de circulație a trenurilor de metrou la orele de vârf,

– asigurării bunei funcționari a dotărilor (lifturi, scări rulante etc.) pentru persoane cu mobilitate redusă

și având în vedere că:

– ajustarea tarifelor de călătorie cu metroul a stat la bază construcției echilibrate a bugetului de venituri și cheltuieli al S.C. Metrorex S.A. pe anul 2015,

– la nivelul anului 2015 raportul dintre subvenția necesară pentru acoperirea cheltuielilor de întreținere și reparații la instalațiile din metrou și la materialul rulant și subvenția alocată este de circa 112 % primele 2 luni și de circa 114% în perioadă martie -decembrie 2015,

– indicii de creștere ai prețurilor unor componente cu pondere semnificativă în cheltuielile de funcționare ale societății în perioadă analizată de la ultima ajustare a tarifelor la metrou, august 2012 și până în noiembrie 2014, au fost:

– pentru combustibili 102,25 %

– pentru apa și canal 121,69 %

– pentru energie termică 101,69 %

– creșterea prețului la energia electrică consumată pentru funcționarea în condiții de siguranță a metroului este de peste 5 % în anul 2015 față de anul 2014, respectiv prețul actual unitar la energia electrică este de circa 307 lei / MWh față de 290 lei / MWh plătit de societate în anul 2014 (metroul fiind cel mai mare consumator industrial de energie electrică din București),

– în ultimii ani subvenția alocată societății Metrorex de la bugetul de stat pentru transportul de călători cu metroul a scăzut de la circa 56,85% în anul 2012 la circa 47,99 % în anul 2015 din totalul cheltuielilor de funcționare a metroului, fapt ce arată că societatea Metrorex se înscrie în tendința de diminuare a efortului statului în ce privește funcționarea companiilor care, potrivit legii primesc subvenții de la bugetul de stat sub limită de 50 %, în contextul eficientizării activității companiilor subvenționate,

În conformitate cu legislația în vigoare, S.C. Metrorex S.A. propune ajustarea tarifelor de călătorie cu metroul, măsură promovată încă din anul 2013, după cum urmează:

– călătoria simplă prin utilizarea cartelei de 2 călătorii:

de la 2,00 lei / călătorie la 2,50 lei / călătorie

– călătoria simplă prin utilizarea cartelei de 10 călătorii:

de la 1,50 lei / călătorie la 2,00 lei / călătorie

– călătoria simplă prin utilizarea abonamentului săptămânal cu număr nelimitat de călătorii:

de la 1,43 lei / călătorie la 1,79 lei / călătorie

– călătoria simplă prin utilizarea abonamentului lunar cu număr nelimitat de călătorii:

de la 0,95 lei / călătorie la 1,35 lei / călătorie

– călătoria simplă prin utilizarea abonamentului de o zi:

de la 1,50 lei / călătorie la 2,00 lei / călătorie

Abonamentul lunar cu 62 de călătorii se elimină că urmare a numeroaselor nemulțumiri exprimate de publicul călător

De remarcat că principalul titlu de călătorie cu metroul reprezentat de abonamentul lunar cu număr nelimitat de călătorii a crescut de la 60 de lei la 70 de lei ceea ce reprezintă un procentaj de circa 16,7 %.

Astfel, tarifele ce se vor aplică începând cu data de 28 martie 2015 pentru achiziționarea titlurilor de transport de la metrou, sunt următoarele:

Titluri de călătorie:

cartela cu 2 călătorii …………………………………………………………. 5 lei

cartela cu 10 călătorii …………………………………………………………. 20 lei

abonament săptămânal cu număr nelimitat de călătorii ………… 25 lei

abonament lunar cu număr nelimitat de călătorii …………………. 70 lei

abonament de o zi ……………………………………………………………… 8 lei

Cartelele de călătorie cu metroul achiziționate până la data de 27 martie 2015, inclusiv, pot fi utilizate până la terminarea numărului de călătorii sau expirarea duratei de valabilitate înscrisă pe cartelă la data achiziției.

Publicul călător se poate deplasa pe toată rețeaua metroului din București, respectiv pe toate cele 4 linii magistrale de metrou, 51 de stații și 69,2 km cale dublă, prin achitarea o singură dată a taxei de călătorie, transferul de pe o linie pe alta, indiferent de titlul de călătorie utilizat, făcîndu-se fără taxe suplimentare și fără limitare în timp a călătoriei”, anunță Metrorex.

Noile tarife sunt incluse în anexa unui proiect de ordin al ministrului Transporturilor, pentru aprobarea tarifelor la călătoria cu metroul.