Taxă nouă pentru proprietarii de domenii „.ro”

Apropo.ro / 05.12.2013, 15:30
Taxă nouă pentru proprietarii de domenii
O propunere de Hotărâre de Guvern publicată pe site-ul Ministerul Comunicațiilor din România anunță o nouă taxă pentru cei care dețin domenii înregistrate în ".ro".

Proprietarii de domenii „.ro” vor plăti o taxă de înregistrare și una anuală de reînnoire, al căror cuantum va fi stabilit prin ordin al ministrului pentru Societatea Informațională, la propunerea Registrului național RoTLD din ICI București, care gestionează cele 700.000 de pagini web din România.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Taxa anuală de înregistrare și reînnoire al unui nume de domeniu «.ro» se stabilește, la propunerea Registrului, prin ordin al ministrului pentru Societatea Informațională. Data de la care se va percepe această taxă pentru numele de domenii nou înregistrate este data publicării în Monitorul Oficial a ordinului. Pentru numele de domenii existente înregistratorii au obligația reînnoirii acestora în termen de maxim 3 luni de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial. Pentru numele de domenii înregistrate în ultimele 24 de luni, reînnoirea se face în momentul în care dreptul de folosință a numelui de domeniu este egal cu 24 luni”, se arată într-un proiect de hotărâre de guvern privind înregistrarea domeniilor „.ro”, publicat de Ministerul pentru Societatea Informațională.

În prezent, costul pentru un domeniu „.ro” este 51,26 dolari, plus TVA, conform http://www.rotld.ro/.

Nu există taxă de mentenanță anuală în prezent. Plata se face la înregistrare. Dacă se va introduce taxă de mentenanță anuală veți fi anuntați din timp„, se precizează pe pagina web a Registrului național RoTLD din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București, coordonat de Ministerul pentru Societatea Informațională.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, prin introducerea taxei pe perioadă determinată (anuală) RoTLD va beneficia de informații actualizate în ceea ce privește domeniile active, domeniile folosite și cele nefolosite, și va putea debloca domeniile achiziționate și nefolosite în vederea punerii la dispoziția utilizatorilor a dreptului de folosință a numelor respective.

Ca urmare a analizei tendințelor și practicilor pe piețele internaționale și luand in considerare cheltuielile cu mentenanța, costurile pentru asigurarea securității datelor, investițiile necesare pentru echipamente dedicate și teste de penetrare, cheltuielile de întreținere cu baza de date pusă în serviciul public în vederea interogării datelor (Whois), s-a concluzionat că în acest moment este necesară schimbarea politicii în domeniul înregistrării numelor de domenii în România prin introducerea taxei pe perioada determinata (taxa anuală)„, se mai spune în nota de fundamentare.

Potrivit proiectului de act normativ, numele de domenii „.ro” sunt înregistrate pentru o perioadă determinată de mimin un an, care ulterior poate fi prelungită prin reînnoire. Perioada maximă pentru care se poate face înregistrarea sau reînnoirea unui nume de domeniu .ro este de doi ani.