Taxele de bagaje și anulările fac cursele aeriene americane profitabile

De: Marian Andrei / 27.09.2012, 17:52
Taxele de bagaje și anulările fac cursele aeriene americane profitabile
Companiile aeriene americane au colectat în primele șase luni ale anului o sumă record din taxarea bagajelor călătorilor, 1,7 miliarde de dolari.

Delta Airlines Inc. este liderul companiilor în topul încasărilor, cu aproape un sfert din sumă (430 de milioane de dolari încasați din ianuarie până în iunie). Delta este urmată de compania United Airlines care, deși este un pic mai mare, a colectat „doar” 351 de milioane de dolari în aceeași perioadă, potrivit unui raport al Biroului de statistici în domeniul transporturilor (BTS).

Companiile aeriene americane au introdus taxa pe bagaje în 2008 iar suma, care la început era modică, a crescut constant. Acum, prețul este de 25 de dolari pentru primul bagaj, 35 de dolari pentru al doilea, la care se pot adăuga diverse alte taxe pentru greutate suplimentară sau dimensiuni mai mari decât standardul.

Raportul mai arată că și anulările sau modificările rezervărilor au adus companiilor o sumă „frumușică” – 1,3 miliarde de dolari între ianuarie și iunie.

Reprezentanții companiilor aeriene declară însă că doar percepând aceste taxe pot fi profitabile, marja de profit fiind, în ciuda încasărilor spectaculoase, de 0,7 – 6%, în funcție de gradul de încărcare al avioanelor, în special din cauza majorării prețului combustibilului.