„Taxi”, lungmetrajul premiat cu Ursul de Aur 2015, proiectat la Festivalul Internaţional de Film Bucureşti (BIFF)

De: Nicoleta Nicolae / 12.03.2015, 16:00
"Taxi", un lungmetraj regizat de Jafar Panahi, premiat cu Ursul de Aur la Berlinala 2015, va fi proiectat la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (BIFF), care se va desfăşura între 20 şi 26 aprilie, la Cinema Elvira Popescu şi Cinema Studio.
Primul titlu confirmat pentru ediţia din acest an este filmul iranian „Taxi”, câştigător al Ursului de Aur şi al premiului FIPRESCI la Festivalul de la Berlin 2015.
 
La fel ca cele două lungmetraje anterioare, „This Is Not a Film” (2011) şi „Closed Curtain” (2013), filmate în mare secret în apartamentul personal şi în casa unui prieten, „Taxi” a fost realizat de Jafar Panahi în ciuda interdicţiei de a mai face cinema vreme de 20 de ani, sentinţă primită în 2010 din partea autorităţilor iraniene şi contestată vehement de cineaşti, directori de festivaluri şi jurnalişti din întreaga lume.
 
 
 
 
Păstrând regula spaţiului închis, Jafar Panahi şi actorii săi neprofesionişti, care sunt plimbaţi prin oraş de taximetristul-regizor şi a căror identitate rămâne secretă, creionează un portret onest, amuzant şi profund uman al Teheranului din prezent.
 
La scurt timp după premiera filmului la Berlin, Panahi a trimis un mesaj oficial în care a promis că va continua să facă cinema în ciuda interdicţiei: „Nimic nu mă poate împiedica să fac filme; atunci când sunt împins într-un colţ, mă închid în mine însumi şi, în acest spaţiu foarte privat, în ciuda tuturor limitărilor, nevoia de a crea devine chiar mai puternică”.
 
Conform Mediafax, „Taxi” este cel de-al treilea film de Jafar Panahi selecţionat în competiţia Berlinalei după „Offside” (2006, marele premiu al juriului) şi „Closed Curtain” (cel mai bun scenariu). Totodată, Jafar Panahi este, la 54 de ani, unul dintre cei mai titraţi regizori din întreaga lume, în palmaresul său figurând premiul Camera d’Or, acordat de Festivalul de la Cannes filmului său de debut „Balonul Alb/ Badkonake sefid” (1995), şi premiul juriului Un Certain Regard, pentru „Aur însângerat/ Crimson Gold” (2003), Leul de Aur şi premiul FIPRESCI la Festivalul de la Veneţia, pentru filmul „The Circle” (2000), şi Leopardul de Aur la Locarno pentru „The Mirror” (1997).
 
Festivalul Internaţional de Film Bucureşti este organizat de Fundaţia Culturala Charta, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).