Te vezi la Stirile ProTv: Povesti de granita din Beba Veche

De: Dragos Tanase / 07.12.2007, 14:39
Sa patrunzi in trei tari in decursul a 10 secunde pare un vis realizabil doar intr-un scenariu SF. Dar emisiunea "Te vezi la Stirile ProTv" a reusit!

Sa poti patrunde in trei tari in decursul a doar 10 secunde pare un vis realizabil doar intr-un scenariu stiintifico-fantastic. Insa in editia din 9 decembrie a emisiunii “Te vezi la Stirile ProTv”, difuzata de la ora 13:15, telespectatorii ProTv il pot vedea pe Cristian Tabara realizand acest lucru.

Caci la Beba Veche, cea mai vestica asezare din tara, cu cei mai occidentali locuitori, este un triplu punct de frontiera. Aici este locul in care Romania se invecineaza atat cu Serbia cat si cu Ungaria, iar, cand vantul bate dintr-o anumita directie, locuitorii din Beba Veche se pot trezi la cantatul cocosilor din Ungaria.

Pe campiile din Beba Veche se simte deja vantul aspru al pustei, iar borna de hotar stie povestile din alte timpuri ale acestui petic de pamant disputat de multa lume, pe care le spune cui stie sa le asculte.

Desi astazi mica asezare este doar un loc situat la capatul tarii, pe vremuri era foarte importanta pentru imperiul austro-ungar. Dovada sunt ruinele unui pod, vechi de 300 de ani, numit “podul graului”, caci pe-aici se tranportau granele pentru imperiu, iar strudelele care rasfatau mesele imperiale erau facute din grau de la Beba Veche.

In acesta localitate, Cristian Tabara l-a intalnit pe Georgica Pistrui, un satean care i-a povestit ce inseamna sa traiesti intr-un spatiu de frontiera. Pistrui are copii peste mai multe granite, in Austria si America, dar si prieteni, rude si foste iubite in tarile de care-l desparte doar o borna de hotar. El inca isi mai aminteste cum s-a sarutat, peste piatra de hotar, cu “dragute” din tarile vecine.

Primarul din Beba Veche are mari planuri pentru asezarea in care traieste si spera ca intr-o zi aceasta sa devina un spatiu de interferenta culturala, economica, in care sa se afle si un centru ecumenic.

Piatra de hotar de aici i-a spus lui Cristian Tabara si o poveste veche, din 1918, anul Marii Uniri. Atunci oficiali din zona scriau autoritatilor “sa nu uite cea mai expusa comuna romaneasca si s-o incorporeze neamului romanesc”. Astazi Beba Veche isi doreste sa nu mai fie o asezare de la margine de tara, ci un spatiu deschis spre alte lumi.