Teatrul Evreiesc

Apropo.ro / 21.01.2009, 12:46
Teatrul Evreiesc
"Lansez invitaţia, către cele şase milioane de evrei, să vină în Germania să-şi clădească acolo viaţa". Iată proiectul lui Rudolf Stroiber, cancelar german, al cărui scop e să răscumpere ruşinea crimelor naziste, care apasă pe poporul său.

Foarte repede, se vor manifesta primele reacţii ostile. Germanii nu privesc cu ochi buni sosirea acestor milioane de musafiri, acuzând că le iau pâinea de la gură şi că au să-i trimită în şomaj, iar pentru o parte din comunitatea evreiască, această invitaţie majoră, înviorează durerile trecutului şi aţâţă teama unei repetiţii a Istoriei.

Pentru a sublinia succesul unui asemenea proiect, guvernul german va promova ca model familia Linsky : o familie din clasa de mijloc sosită în Germania ca să-şi amelioreze condiţiile de trai. Tatăl Mike, docher, va cunoaşte ascensiunea socială, sub atenţia camerelor de televiziune, stârnind astfel gelozia colegilor lui nemţi, ca Gustav Giesling de exemplu, opozant înflăcărat al acestui proiect de « întoarcere acasă ». Atunci, urile vechi se vor trezi si vor provoca valuri de catastrofe…

Pe scenă, sunt trei actori care vor insufla viaţă unui număr mai mare de patruzeci de personaje, trecând de la unul la altul, numai cu un gest, o atitudine, un accesoriu, compunând astfel o frescă bogată.

Text de Israël Horovitz
Regie : Xavier Hérédia

Distributie : Peggy Giraudo
Frédéric Grosche
Xavier Hérédia

Asistent de regie : Benjamin Terranova
Lumini : Jérémie Girard
Regia sunet şi video : Benjamin Terranova

Difuziune în Franţa: Valérie Herriberry
Difuziune în Europa de Est : Frédéric Grosche

O creaţie de l’Echo – Companie în residenţă la teatrul Denis din Hyères

25 ianuarie, Teatrul Evreiesc de Stat
Str. Dr. iuliu Barasach 15, sector 3