Telefoanele mobile ale deținuților vor fi blocate

De: Marian Andrei / 17.10.2013, 14:30
Telefoanele mobile ale deținuților vor fi blocate
Guvernul a adoptat în ședința de ieri un proiect de lege privind utilizarea sistemelor destinate blocării și întreruperii radiocomunicațiilor în perimetrele unităților din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Proiectul a fost prezentat acum două luni de Ministerul Justiției și prevede colaborarea între Administrația Penitenciarelor și Autoritatea pentru Reglementare în Comunicații în vederea combaterii „amenințărilor la adresa ordinii și siguranței publice” generate de folosirea neautorizată în penitenciare de către deținuți a dispozitivelor de comunicare la distanță.

Meteo în București și în alte orașe pe vremea.apropo.ro

Sistemul propus va bloca telefoanele mobile folosite de deținuți în secțiile de deținere din închisori și locurile delimitate din interiorul sectorului de deținere al unui penitenciar la care au acces persoanele private de libertate.

Printre motivele ce au dus la elaborarea acestui proiect de lege s-a avut în vedere și faptul că a crescut numărul telefoanelor mobile utilizate de deținuți.

Potrivit unei statistici, chiar dacă persoanelor aflate în stare privativă de libertate nu le este permisă deținerea și utilizarea dispozitivelor de comunicare la distanță, din 2008 până în primul semestrul al anului 2013, au fost descoperite în penitenciarele din România 56.249 de telefoane mobile, dintre care 11.908 înainte să ajungă la deținuți.