Telefonia mobilă, 40 de ani de la primul apel

Apropo.ro / 04.04.2013, 11:10
Telefonia mobilă, 40 de ani de la primul apel
Telefonia mobilă a împlinit 40 de ani de existență, primul apel de pe un telefon mobil fiind efectuat de Martin Cooper în 3 aprilie 1973.

Telefonia mobilă a împlinit joi 40 de ani de existență de la primul apel de pe un telefon mobil ce a fost efectuat la data de 3 aprilie 1973 la New York.

Primul apel a fost efectuat de pe un telefon ce cântărea 1 kilogram, avea o lungime de 25 de cm și o baterie pentru 35 de minute de convorbire care se încărca în 10 ore.

Martin Cooper

Martin Cooper, inginer la Motorola dar și inventatorul telefonului mobil, a efectuat primul apel de pe un telefon mobil către sediul companiei concurente AT&T.

Am sunat să văd dacă mă auziți bine la celălalt capăt al liniei„, i-ar fi spus Cooper intelocutorului de la AT&T în timpul apelului istoric.

Primul telefon cu adevărat mobil, care să poată fi ținut în mână, a fost Motorola DynaTAC 8000x, alintat la acea vreme cu porecle precum „cărămida” sau „pantoful”. Pe lângă mărimea, greutatea și funcționalitatea primitive din perspectiva utilizatorului modern de smartphone, primul telefon mobil avea și un preț descurajator pentru cea mai mare parte a populației, de aproape 4.000 de dolari. Anterior, apelurile fără fir necesitau aparate de mărimea unei serviete.

Citește mai multe detalii despre aniversarea a 40 de ani de la primul apel telefonic, pe Mediafax.ro