Televiziune la tot satul

De: Cătălina Matei / 18.01.2008, 12:18
Televiziune la tot satul
Românul s-a născut telespectator. Convins că a găsit reinterpretarea perfectă a zicalei bătrîneşti şi supărat că localnicii din comuna Valea Sălciei, pe care o păstoreşte din fotoliul de primar, nu aveau acces la posturile naţionale, Marian Muşat şi-a suflecat mînecile şi le-a făcut consătenilor o televiziune. Locală, sătească, exact pe gustul celor vreo 950 de suflete care vieţuiesc în zonă. “Ratingul e cît satul…”, glumeşte “mogulul” Muşat, “…mai ales cînd transmitem slujbele de la biserică. Absolut toată lumea se uită la înregistrarea sărbătorii tradiţionale de Sfînta Maria”.

Prima televiziune sătească din România, TV Modreni Sat, a început să emită, în urmă cu doi ani, pentru toţi localnicii comunei Valea Sălciei, din munţii Buzăului. “Ne-am tot gîndit cum să le dăm informaţii oamenilor. E greu să-i tot chemi la primărie, să se uite la avizier. În plus, pe vremea aceea nu se prindea nici un post TV în sat, aşa că ne-am hotărît să facem noi propriul post”, spune Marian Muşat.

Loc pentru studio s-a găsit imediat, într-o sală de 15 mp din şcoală, iar recuzita a fost strînsă într-o zi. “Aparatura este foarte simplă: se filmează cu o cameră video, se prelucrează imaginile pe PC, se trec pe DVD şi se emit”, explică Muşat, adăugînd că au avut noroc ca în zonă să fie amplasat un releu TV care recepţiona prin satelit cîteva programe.

TV Modreni Sat emite numai cîteva ore săptămînal, de-ajuns însă pentru a strînge în faţa micilor ecrane toată suflarea comunei. Ce s-a mai discutat la şedinţele de consiliu local, cînd vin subvenţiile pentru agricultori, întîrzie sau nu poştaşul cu pensia sau cum s-a pregătit preotul pentru slujba de duminică – “grila de programe” se umple săptămînal cu noi şi noi subiecte arzătoare. De fiecare în parte au grijă cîţiva elevi şi profesori, aleşi pe sprînceană jurnalistică de consilierii locali.

Edilul apare pe sticlă şi citeşte ştirile, iar “asistenţii” săi, micii reporteri, se plimbă cu microfonul din poartă în poartă, căutînd subiecte de exploatat. Chiar dacă şi-a cîştigat cîteva consătence drept admiratoare, pentru că “dă bine pe teveu”, Muşat spune ruşinat că nu se crede om de televiziune. “Aş vrea eu, dar nu am timp”. Zîmbeşte însă dacă-l întrebi cum se pregăteşte de emisie: “Sînt natural, nu am nevoie de pregătiri”. Singurele lecţii despre cum ar trebui să fie la “pe sticlă” le-a prins din zbor de la ştirile PRO TV-ului şi ale Antenei. Şi dacă tot şi-a îndeplinit dorinţa cu televiziunea sătească, acum se uită visător spre National Geographic şi Discovery: “Îmi plac documentarele, mai ales cele cu extratereştri. Cred în existenţa lor”. Sigur i-ar plăcea o exclusivitate, marca TV Modreni Sat, cu un astfel de invitat.