Televizorul, vedeta casei vedetelor

Apropo.ro / 16.01.2006, 11:34
Televizorul, vedeta casei vedetelor
Era o vreme cand cel mai bun prieten al omului era cainele. Acum e televizorul! În living, bucatarie, dormitor și, de ce nu, în baie. Televizorul e peste tot! Cel puțin color, daca nu LCD. Mai știe cineva ce e și la ce folosește o lampa PL5? Va spunem noi: fara

Era o vreme cand cel mai bun prieten al omului era cainele. Acum e televizorul! În living, bucatarie, dormitor și, de ce nu, în baie. Televizorul e peste tot! Cel puțin color, daca nu LCD.

Mai știe cineva ce e și la ce folosește o lampa PL5? Va spunem noi: fara ea, un Diamant, un Cosmos ori un Snagov nu funcționa. Ne referim la televizoarele alea alb-negru la care ne uitam înainte de Revoluție. Cand erai super tare daca aveai un Telecolor sau Cromatic ori Elcrom, adica un televizor color. Acum discuția se învarte doar în jurul plasmei sau a ecranului LCD.

Pana acum, Adriana Bahmuțan și soțul ei, Silviu Prigoana se afla în top cu nici mai mult, nici mai puțin decat șapte televizoare. Nu ne mira foarte mult acest lucru dat fiind faptul ca ei le produc. Deși nu se pricepe ea prea bine cand vine vorba de tehnica, ne-a lamurit totuși ca sunt televizoare cu plasma, LCD. „Avem peste tot, chiar și în baie, ca sa nu mai spun ca menajera are și ea televizorul ei, în bucatarie.” Cel mai scump a fost 2.000 de euro. „Cu atatea televizoare, nu ne mai batem pe canale”, ne-a mai spus Adriana. Slava Domnului, macar așa nu se mai isca samanța de scandal.

Chiar daca nu prea are timp sa se uite la televizor, pentru ca este mai mereu la filmari, Ioan Isaiu din „Secretul Mariei” are doua televizoare acasa, „unul marca Orion și altul sport. Iar aici în București, ma uit la un Nei, dar nu este al meu, ci al gazdei”. Dar își amintește ca și-a petrecut copilaria cu un Diamant, „dupa care mi-am luat un Telecolor. Tin minte ca m-am enervat rau de tot, la Revoluție, cand toți din casa stateam cu sufletul al gura sa vedem ce se mai întampla și tocmai în momentele alea, se bruia frecvența”.

Cat de important e televizorul pentru politicieni? Daciana Sarbu are doua televizoare, „unul în living, iar altul în dormitor, cel din dormitor sa tot aiba vreo cinci ani, iar pe celalalt îl am de trei ani și are diagonala de 70 cm”, ne-a spus Daciana. Primul televizor color l-au luat parinții ei, înainte de Revoluție, deși pe vremea aia recunoaște ca „era cam greu de procurat”. „Tin minte ca acum cațiva ani mi se stricase un televizor și mi-a fost incomod sa-l car la depanator, așa ca pana la urma am chemat unul acasa.” Deci Daciana nu-i fata risipitoare, daca se strica, nu se cumpara altul, se repara!

Cosmin Gușa are cinci televizoare LG în locuința sa din București. Le-a cumparat pe toate o data, în urma cu trei ani, cand și-a schimbat locuința. „Cel mai mare are diagonala de peste un metru și este la mine în birou. E ceva de genul Home Cinema”. Am fost curioși sa aflam și care sunt preferințele politicianului în materie de programe și le-am aflat: „Realitatea TV, Pro TV, TVR1, Antena1, OTV etc”. Cosmin Gușa își amintește de televizoul alb-negru pe lampi, marca Opera, caruia i se strica mai tot timpul lampa PL5. „Televizorul fiind unguresc, trebuia sa vorbim cu vecinii, care aveau niște prieteni în Ungaria, ca sa ne trimita. Și așteptam cateva zile, dupa care se rezolva problema”.

Daniel Buzdugan își amintește de perioada copilariei și de televizorul din casa parinților: „aveam unul rusesc, TEMP parca se numea. Oricum eram foarte etunziasmat de culorile alea de pe ecran”. Paula Selling are doua televizoare, unul marca Phillips și altul Schneider. Este o fire fara fițe, așa ca recunoaște ca le schimba doar atunci cand se strica.

Înca o dovada ca fotbaliștii nu prea stau pe acasa. Claudiu Niculescu are un singur televizor. „Am un Panasonic, cu diagonala de 98 de cm”. Îl are de aproape un an, iar cat privește modul în care sunt setate canalele, aflați ca pe primele locuri nu se afla MTV (unde lucreaza noua lui iubita, Diana Munteanu) și nici canalele de sport. „Pai, ordinea ar fi urmatoarea: TVR1, Pro TV, Antena 1, Prima TV, B1 TV etc”, spune fotbalistul.

Fotomodelul Ramona Rus este topita dupa televizor. Chiar atunci cand am sunat-o, se uita la un film pe HBO. „Avem un televizor cu plasma, care se numește Marantz”. Acum se amuza cand își amintește de primul televizor alb-negru din viața ei: „era un Diamant, știu ca într-o zi cand ma uitam la un film de groaza, brusc s-au ars lampile. Am tras o sperietura de care îmi amintesc și acum.”

Mircea Radu este fericitul posesor al unui televizor Philips, pe care îl are de aproape cinci ani. „Sunt mulțumit de el și o sa-l schimb atunci cand se va strica”, ne-a spus Radu. În schimb, colegul sau Dan Negru îi cam ia fața la acest capitol. „Am patru televizoare, cate unul în fiecare camera. Cel mai tare dintre ele, este cel din sufragerie, care este cu plasma și cu diagonala de peste un metru.

Ecranul este împarțit în patru parți, astfel ca ma pot uita la patru posturi tv deodata”. Se pare ca lui Dan îi cam place sa-și supravegheze concurența. Televizorul cu pricina a fost achizitionat din Ungaria cu 3.000 de euro, ” nu de alta, dar ca sa-mi iau TVA-ul înapoi”. Om strangator, nimic nou.

– În 1873 cercetatorul James Clerk Maxwell a prevazut ca undele electromagnetice pot fi utilizate pentru transmisiuni televizate. Dar abia la începutul anilor 1940 a început sa opereze primul sistem televizat din lume. Apoi s-a dezvoltat o întreaga industrie, televizorul nelipsind astazi din nici o casa.

– Un factor esențial care a contribuit în ultimii doi ani la creșterea vanzarilor este gama de produse oferite și în general diversificarea acesteia prin introducerea televizoarelor LCD și a celor cu plasma. Vanzarile de televizoare din noua generație au crescut în Romania de aproape șapte ori în 2005 fața de anul 2004, în același timp prețul lor a scazut de doua-trei ori. Diagonala mare, volumul mic și avantajele tehnologiei, par sa-i cucereasca și pe romani. Un televizor cu plasma, costa acum trei ani cam cat o garsoniera, adica 10.000 de dolari. Dar pana la urma cine nu și-ar dori un televizor prins pe perete, cu diagonala de 1 metru în fața caruia sa nu ne doara ochii?!

– Acum doi ani Domo vindea doar 22 de plasme și doua LCD uri. În 2004 reușea sa ajunga la 78 de bucați, iar anul trecut a vandut 665, totalizand 1,35 mil de euro fara TVA. Samsung crede ca anul acesta vom fi martorii unei cereri mari pentru televizoare LCD, în condițiile în care prețurile vor continua sa scada, cel puțin așa declara unul dintre executivii companiei la Internațional Consumer Electronics Show, în Las Vegas. Și pentru ca se spune ca „marimea conteaza”, Sony este de parere ca atunci cand vine vorba de televizoare LCD, „cu cat mai mare, cu atat mai bine”. Compania va lansa în aceasta luna la Consumer Electronics Show, un ecran de 82 de inci care va dovedi ca TFT-urile pot atinge dimensiuni specifice plasmelor sau televizoarelor cu proiecție retrovizoare. De asemenea, muzeul Luvru a gazduit o prezentare a celor mai bune televizoare cu plasma și cristale lichide disponibile pe piața europeana.

Compania coreeana LG își pregatește terenul pentru a domina piața televizoarelor cu plasma în Europa, fiind lider mondial în domeniul televizoarelor cu ecran plat. Cele mai noi televizoare din magazinele noastre sunt LCD ș cu plasma, precum: Phillips 29PT8520, cu diagonala de 68 cm, scanare super digitala 100Hz, sistem TV: PAI/ SECAM/ NTSC, aspect imagine: 4:3, 16:9, culoare argintie, numar de programe: 100, preț cu TVA- 1.441,09 RON; SONY KV032 FQ 86, diagonala ecran 82 cm, diagonala vizibila: 76 cm, scanare super digitala 100 HZ, Sistem TV: PAL/NTSC/SECAM. Culoare: argintiu cu gri, preț: 2,459,73 RON, LCD Sony KLV-S 40A10E, are diagonala 100 cm, rezoluția 1366x 768, Sunet Dolby Virtual, Intrarea PC, preț: 13999,9 RON.

Afla totul despre televizoare, vedetele caselor noastre numai în

Tags: