Tempesta: O sa fim primii artisti care decoleaza de pe Terra

De: Mia Nicolescu / 01.09.2009, 10:35
Tempesta Crew isi lanseaza, in premiera la Apropo, videoclipul "Cagulatii" si promit sa concerteze in spatiu.

Shatyr, component al trupei Tempesta Crew, a stat de vorba cu echipa Apropo.ro pentru a oferi mai multe detalii despre planurile lor de viitor si marele eveniment ce va avea loc in curand, adica "primul turneu universal".

A fost o atmosfera relaxanta datorita glumelor facute de acesta si Ciupe, "vinovat" de tot ceea ce reprezinta partea video.

Apropo: Ce reprezinta Tempesta Crew?

Shatyr: A fost primul crew de hip-hop din Romania, adica prima oara cand s-a auzit de chestia asta s-a auzit la noi; in sensul ca am avut in 2004 grafferi, DJ, b-boy, MC, faceam si beatbox.

Am ars-o putin si pe streetball. Am mers in multe directii. Ulterior, de vreo 2 ani incoace ne-am axat mai mult pe muzica, pe productii video, a devenit un fel de studio cu artisti. Asta este activitatea noastra de baza. Ne ocupam de noi si de artistii nostri.

Intre timp am infiintat o casa de discuri, Tempesta Productions (aici o sa fie o confuzie maxima intre Tempesta Crew, Productions, Records, Vids, Designes). Tempesta Productions este un Label cu tot cu casa de impresariat care mai contine patru artisti in afara de noi. Este vorba de Tonik Obiektiv, Nasta, Grizle si Cortes. Suntem 11. Mai este Andreea B la design, iar ca fotograf o avem pe Dodu Ioana.

Tempesta Crew

Tempesta Crew

Apropo: Cand a luat “fiinta” si cine face parte din aceasta familie?

Shatyr: Tempesta Crew exista din 2004. Este in continuare un crew, mai avem si graffuri, si DJ, dar acum este mai mult un fel de trupa muzicala. De muzica se ocupa: Rugz, Neve si eu, Shatyr, pe parte de voce. Mai este Sub-con5cience din State. Este omul meu Ciupe care mai face instumentale. Il mai avem pe DJ Omega care se ocupa de cut-uri, scratch-uri, mixaje.Cel mai mult in momentul de fata de instrumentale se ocupa Neve.

Apropo: Ce a facut Tempesta Crew pana anul acesta cand lucrurile au inceput din nou sa se miste?

Shatyr: Am avut concerte in mai multe locuri de-a lungul timpului, nu pot sa zic ca ne-am omorat cu concertele. Problema a fost urmatoarea, din punct de vedere financiar ori nu si-a permis organizatorul ori nu ne-am permis noi. Sa mergem pe moca nu se poate pentru ca este vorba de deplansarea a multor persoane si oricum nu am prea fost in deplasari. De obicei ne-am organizat noi. Sunt cateva concerte memorabile, a fost concertul din Craiova de acum trei sau patru ani unde a fost un club plin.

A fost o chestie tare. In 2007 a aparut primul album oficial, cu eticheta. Este primul album de rap din tara care nu a avut eticheta “continut explicit”. Am facut primul videoclip la o piesa de pe acest album “Cum am spus-o pana acum”. O piesa cu Rugz si cu mine. Videoclipul nu se poate viziona insa nicaieri. Am facut apoi un videoclip la piesa “Distinctii” la care ne-au ajutat foarte mult niste prieteni de-ai nostri, Platon si Cretzu. A fost o chestie simpluta. Am reusit sa-l difuzam. A urmat un teaser al albumului ce dureaza 40 de secunde. 12.01 a fost filmat pe cladirea actualului studio din Pipera. Este realizat tot de Ciupe. Ne-am strans cativa oameni din crew la modul “ba, maine filmam un clip”. Titlul reprezinta data cand s-a scris piesa, in anul 2007. Eram cu Neve in studio si a fost ceva de genul hai sa facem instrumentalul, apoi versurile, ne-am apucat de inregistrat si ne-am uitat la windows la data si asa a aparut titlul.

filmari

Violenta, fete frumoase si muzica, ingredientele standard pentru un videoclip ce se doreste de succes

Apropo: Cum va descurcati cu muzica si banii? Exista vreo legatura?

Shatyr: Nu facem muzica pentru bani. Singurul lucru din care scoatem bani ca sa acoperim investitia in acelasi domeniu este activitatea de studio, dar asta fiindca am investit toti foarte mult ca sa putem ca sa putem inregistra noi in conditii optime, sa facem un video, sa avem un concert. Suntem la cel de-al doilea studio personal, unde avem dreptul de a ne rezerva clientela. Nu lucram cu persoane care vor sa le facem cover-uri sau sa le scoatem linia melodica de la anumite piese. Tempesta a insemnat si o sa insemne originalitate. Vad ca este o chestie mai veche la noi cu originalitatea. La noi are succes cine se da dupa cum bate vantul, cine o arde salcie.

Tempesta o sa cante urban la nunti

Apropo: Ce stil abordati?

Shatyr: Stilul urban, si prin urban se inteleg mai multe arii din punctul meu de vedere. Am pornit pe rap si ne tinem de rap. Acum fiecare are niste extreme. Eu bat un pic spre reggae, Rugz bate un pic spre reggae, r&b, soul, o sa incerce si ceva gospel, chestii mai nebune. Sunt proiecte de viitor si nu stiu in ce masura vor fi realizate. Eu am o manie cu chestii mai electro, mai hardcore, merg pe drum and bass, heavy-metal. La baza suntem tot rap. Noi o ardem MC, dar indiferent de instrumentatie restul facem din mixaj.

Apropo: Vorbeste-mi despre noul videoclip “Cagulatii”.

Shatyr: Videoclipul este unul natural, de vara. A fost realizat de Ciupe. Este facut 100% independent. Ne-am strans noi la filmari, adica Shatyr, Neve, Rugz, Tonik, Ciupe, Cortes, Omega, Iankoo. Singurii din Tempesta care nu au participat la filmari sunt Nasta si Grizle. Totul a durat de la pranz pana spre seara, la un prieten acasa. Clipul este primul nostru proiect profi. Fiind primul nu ne-am riscat sa ne intindem pe mai multe locatii. Fiecare memebru din crew a avut o contributie, indiferent de procentaj. Sunt niste baieti care fac stand-up, se numesc Show Time ce vor face o emisiune care se numeste “Cagulatii” ca si videoclipul nostru. Ei vor fi niste oameni mascati care vor avea un rol social-moralizator. Ne-au invitat sa facem coloana sonora si am cazut de acord sa facem si un videoclip.

Tempesta Crew – Cagulatii de pe tare.ro

Apropo: De unde ideea de “Shatyr”?

Shatyr: Shatyr vine de la noua chestii, dar in primul rand este o anagrama de la Stihar. Se asocieaza cu "a satiriza" si are o semnificatie anume atat in mitologia greaca cat si in araba. Si mai vine de la STH, hormonul de crestere.

Apropo: De ce ai ales sa faci muzica?

Shatyr: M-am apucat de muzica fiindca am simtit ca-mi place foarte mult si ca pot sa fac chestia asta. M-a pasionat rap-ul de pe la 14 ani. Nu consider ca m-a influentat cineva in muzica si eventual ca m-au indemnat anumite persoane sa ma apuc, dar chiar nu am mers pe influente.  Ascultam foarte mult under de afara. In 2005 l-am cunoscut pe Subsemnatu’ de la Urban Records care m-a motivat. Eram la inceput si cautam un studio, un instrumental, nu steam ce sa fac, nu aveam nicio treaba si omul mi-a spus “frate, uite, iti dau eu doua instrumentale, daca vrei te invat sa-ti mixezi piesele”. La inceput nu l-am bagat in seama dar pe viitor a fost super tare si m-a ajutat foarte mult la modul ca mi-a spus “ba, daca te tii de chestia asta iti zic eu ca o sa te apuci sa faci singur, o sa te obisnuiesti, o sa inveti, o sa vezi ca e greu etc.” Eu am anuntat un album de vreo doi ani, se numeste “H-Sonor”. Este un album de rap cu drum’n’bass, cu jungle, sunt mai multe genuri spre electronic. In 2008 am pus o parte din el pe net la downloadat pentru prmovare si urmeaza sa-l lansam oficial probabil anul acesta. El a prins la un anumit segment de oameni. Se numeste zgomot ce se gaseste pe album.

Apropo: Vorbeste-mi despre primul turneu universal.

Shatyr: Avand in vedere ca nu am prea avut concerte in ultima perioada si ca am refuzat oferte de la toata lumea din state si de peste tot, ne-am gandit sa facem ceva mai deosebit avand in vedere ca sunt limitate conditiile si ca vrem sa facem mai mult de caritate, am zis pentru acei oameni care nu au posibilitatea sa vina in Bucuresti pentru un concert ne-am gandit sa mergem noi la ei.

Am discutat cu niste oameni pentru mai avem noi niste relatii, eu am facut o facultate cu profil tehnic si am niste pile in domeniu si astfel o sa facem primul turneu universal din lume. O sa fim primii artisti care decoleaza de pe Terra si se duc sa viziteze alte planete unde probabil populatia e mai saraca. Ca de aceea probabil nu au venit pana acum la noi.

O sa postam pe site si poze si video de acolo. Nu stim cum o sa fie primit, cati or sa ne inteleaga. Urmeaza ca intr-o luna o sa punem poze de la primul turneu. Sper sa iasa ok, sa nu avem piedici. Cine vrea sa vina cu noi e invitat oricand. Iar concerte pe aici, prin zona, nu stim cand o sa avem. Speram sa mergem pe la balurile bobocilor. Si tot o premiera, pe 5 septembrie o sa cantam la nunta unui tovaras.

Shatyr si cagulatii

Shatyr, alaturi de cagulati la filmarile videoclipului

Apropo: Ce parere ai despre romanul din ziua de azi si mania cu internetul?

Shatyr: Romanului ii lipseste umorul. Toata lumea e frustrata. As scrie o carte despre ignoranta care este la noi in tara. Si mi-as da seama ca omul oricum este atat de ignorant incat oricum nu ar citi-o sau nu ar intelege nimic din ea. Cred ca as scrie-o degeaba. “Ignoranta si ipocrizie” a adaugat Ciupe. Daca am respira doar dupa ce ni se baga pe tv am fi niste indoctrinati toti. Asa exista internet, comunicare libera, poti sa te exprimi, poti sa vorbesti cu omul, mai o mineriada si organizezi chestii, adica socializezi. Pe internet se gaseste si un scurtmetraj, “Opinia consumatorului”. Este o opinie critica aupra viitorului muzicii.

Apropo: Un mesaj pentru cei care va asculta si citesc apropo.ro si showbiz.ro.

Shatyr: Omul sa faca fix ceea ce simte, sa asculte ce simte ca ii e lui pe plac si ca i se potriveste si sa fie toata lumea mai naturala si mai dezghetata.

Ciupe: Iubiti-va mai mult pe voi!

Interviul s-a terminat nu inainte de a afla ca azi are loc si lansarea unui “Mixtake” pe care se vor regasi mai multe voci: Neve, Rugz, Lu Cozma, Shatyr, Cortes, Sub-con5cience, Tonik Obiektiv, Grasu XXL, Mario, Nasta, Grizle, Armaggedon(Terror Squad) plus alti cativa invitati (fara voia lor, e vorba de o mica surpriza).

Este vorba despre un mixtape gruvy/cul ce va putea fi cumparat prin sms de pe site-ul trupei.