Tendinţe de călătorie în 2018: ce destinaţii sunt tot mai căutate şi cât a ajuns să coste un bilet de avion

De: Cristiana Trifu / 19.01.2018, 16:31
Tendinţe de călătorie în 2018: ce destinaţii sunt tot mai căutate şi cât a ajuns să coste un bilet de avion
Călătoriile au devenit o experienţă tot mai accesibilă pentru românii care vor să descopere ţările şi culturile vecine, dar şi pe cele dincolo de graniţele continentului.

Vacanţe anuale în Europa latină: durată mai scurtă de relaxare, dar la un preţ mai mic

Mai mulţi călători români au ales destinaţiile însorite din Europa pentru a-şi petrece concediile  atât în 2016, cât şi în 2017. Spania şi Italia au înregistrat cele mai multe căutări de zbor în ultimii doi ani.

Românii care au căutat să călătorească în afara ţării în 2016 şi 2017 s-au îndreptat în principal către Spania. Oraşul către care majoritatea călătorilor au căutat zboruri este Barcelona, cu plecare din cele mai mare aeroporturi din ţară, din Bucureşti, Cluj şi Timişoara. Interesul românilor pentru o vacanţă în capitala catalană a înregistrat o creştere semnificativă în ultimii doi ani iar pentru 2018, căutările de zbor cu plecare din Bucureşti au crescut cu 77% comparativ cu 2017.

Conform momondo.ro, planurile de vacanţă pentru 2018 ale tot mai multor călători români includ în continuare Barcelona ca principala destinaţie. Cu toate acestea, perioada petrecută de aceştia la destinaţie este tot mai scurtă. Românii care au zburat din Bucureşti au stat în medie 9 zile în 2016, 8 zile în 2017 iar pentru 2018 şi-au rezervat aproximativ o săptămână în Spania.

A doua cea mai căutată destinaţie de vacanţă în rândul călătorilor români în ultimii doi ani a fost Italia. Drumurile acestora au dus într-adevăr în principal la Roma atât în 2016, cât şi 2017. Durata media a unei călătorii în Italia a scăzut, de asemenea, în ultimii doi ani. Dacă în 2016, românii şi-au rezervat aproximativ 7 zile de concediu, în 2017 au petrecut în medie 6 zile. În 2018 mai mulţi români au în plan o călătorie la Roma, înregistrând o creştere aproape dublă (97%) la căutările de zbor pe momondo.ro. Însă zboruri mai multe nu înseamnă neapărat o călătorie mai lungă. Faţă de anul precedent, românii şi-au rezervat în medie 5 zile pentru călătoria pe tărâm italian.

Printre destinaţiile de călătorie cele mai căutate de către români în ultimii doi ani şi care au înregistrat creşteri constante din 2016 şi până în 2018 inclusiv se mai numără Portugalia, Franţa şi Thailanda.

Costuri de zbor mai mici în 2018

Când vine vorba de costurile de zbor pentru o vacanţă în străinătate, datele  arată o scădere destul de mare a preţurilor pentru aceste destinaţii în 2018.

Zborurile către Barcelona au înregistrat costuri tot mai mici în ultimii trei ani. Pentru o călătorie dus-întors la clasa Economy în 2016 românii au plătit în medie 171 de euro şi în 2017 în medie 155 de euro. Pentru o deplasare cu avionul în 2018, călătorii plătesc mult mai puţin, în medie 112 euro de persoană.

Cu toate acestea, Roma rămâne cea mai ieftină destinaţie din top pentru o călătorie din Bucureşti în 2018, preţul unui zbor fiind în medie de 70 de euro.

Destinaţii mai puţin explorate – escapade în trend în 2018

Destinaţiile de călătorie populare sunt invadate de turişti. Dacă ajungi în Amsterdam, Paris, Berlin, s-ar putea să fii foarte surprins nu de obiectivele turistice cât de cozi şi preţuri. Astfel că mai mulţi călători încep să ia în considerare destinaţii alternative. Ţinând cont de asta, mai mulţi călători decât până acum vor alege destinaţii care sunt asemănătoare cu oraşele principale, dar mai puţin aglomerate şi mai puţin costisitoare.

În loc să urmeze traseul turistic către Barcelona sau Roma de exemplu, călătorii vor pune ca destinaţii următoare pe listă oraşe cu resurse culturale impresionante precum Marrakech şi Madeira. Cu toate acestea, costurile de zbor către capitale şi către alte oraşe mai mari sunt în continuare scăzute, ceea ce face adesea ca majoritatea turiştilor să rămână acolo. Pentru a ajunge în locuri mai puţin cunoscute în zonă, turiştii pot închiria o maşină sau se pot deplasa folosind transportul public.

5 destinaţii care pot deveni tot mai populare printre români în 2018

Destinatii in trend, 2018 Cost mediu de zbor (EU) Durata medie de sedere (zi)
Phuket, Thailanda 651 EUR 11 zile
Male, Maldive 592 EUR 10 zile
Marrakech, Maroc 150 EUR 6 zile
Madeira, Portugalia 215 EUR 7 zile
Istanbul, Turcia 117 EUR 6 zile