Tensiunea arteriala este mai ridicata luni dimineața

Apropo.ro / 01.02.2005, 17:12
Tensiunea arteriala este mai ridicata luni dimineața
Cercetatorii au descoperit ca tensiunea arteriala a oamenilor este mai ridicata în prima zi a saptamînii decît în oricare alta, din cauza trecerii dificile de la relaxarea din weekend la activitatea obișnuita, transmite Sky News. Statisticile arata ca numarul de atacuri de cord


Cercetatorii au descoperit ca tensiunea arteriala a oamenilor este mai ridicata în prima zi a saptamînii decît în oricare alta, din cauza trecerii dificile de la relaxarea din weekend la activitatea obișnuita, transmite Sky News.

Statisticile arata ca numarul de atacuri de cord și accidente cerebrale este mai ridicat în zilele de luni.

Cercetatorii japonezi au masurat tensiunea arteriala a 175 de voluntari în fiecare zi a saptamînii și rezultatele lor sugereaza ca dupa un weekend relativ relaxant, luni dimineața tensiunea crește.

Dr. Shuogo Murakami, care a condus studiul, spune: „Diminica, majoritatea oamenilor sînt liberi de povara fizica și psihica a muncii. În prima zi a saptamînii, ei resimt acut trecerea de la activitațile ușoare de weekend la cele de serviciu”.

Cînd crește tensiunea, pereții vaselor de sînge sînt supuși unei forțe mai mari, ceea ce poate conduce la accidente vasculare. Acestea mai pot fi provocate de formarea unor cheaguri de sînge sau a unor depozite de grasimi pe pereții vaselor de sînge.

Mediafax