Terminator, robotul asasin autonom, va fi printre noi în 20 de ani

De: Marian Andrei / 20.11.2012, 18:30
Terminator, robotul asasin autonom, va fi printre noi în 20 de ani
Potrivit unui raport al Human Right Watch care analizează evoluția armamentului, în următorii 20-30 de ani, sau poate "chiar mai devreme", militarii vor avea la dispoziție roboți care vor putea decide, "complet autonom" dacă, pe cine și când vor ucide.

Potrivit raportului, militarii din întreaga lume, dar mai ales din Statele Unite, care sunt liderul cercetărilor din domeniu, sunt extrem de entuziasmați de această nouă armă, prin prisma faptului că trupele umane vor avea din ce în ce mai puțin contact cu situațiile periculoase.

Există deja implementări mai mult sau mai puțin reușite a acestui concept, începând cu dronele americane folosite pentru atacarea militanților „suspecți” din Pakistan, Yemen sau alte teatre de operațiuni și terminând cu sistemul de armament Phalanx dezvoltat de Raytheon și instalat pe navele militare americane, care „descoperă” proiectilele inamice și le neutralizează înainte de a-și atinge ținta, însă toate au un „defect”: toate necesită o minimă interacțiune cu un operator uman.

Cea mai apropiată armă de dezideratul specialiștilor – robotul ucigaș din Terminator 3: Rise of the Machines este un robot santinelă, dezvoltat de Samsung și aflat în funcțiune în Coreea de Sud.

Acest robot depistează orice mișcare în zona sa de activitate, transmite informații către un centru de supraveghere și, autorizat de un operator uman, deschide focul asupra intrușilor.

Raportul HRW atrage atenția în mod deosebit asupra eticii acestei tehnologii. Deși roboții ucigași vor înlocui militarii în situații de luptă, este încă neclar cum vor face aceștia distincție între combatanți și civili într-o zonă de luptă.

Problema cu delegarea puterii de decizie către roboți, chiar foarte performanți și sofisticați, este că nu va putea fi făcut nimeni responsabil pentru eventualele erori de logică ale acestora, spune Noel Sharkey, profesor de robotică de la Universitatea din Sheffield. „Închipuiți-vă că primește un glonț în calculator și «o ia razna». Cum se va stabili cine este cu adevărat responsabil de acțiunile sale, un lucru care este încă foarte important în disciplina și ierarhia militară?”, se întreabă specialistul.

Concluzia raportului este clară: realizarea acestor roboți ucigași ar trebui să fie interzisă preventiv, aceasta fiind singura modalitate de a preveni un coșmar.

Tags: