Termografia o metoda neconvenționala de diagnosticare

Apropo.ro / 11.08.2004, 10:40
Termografia o metoda   neconvenționala de diagnosticare
Investigațiile cel mai des folosite în diagnosticarea bolilor tiroidei și ale sanilor sunt ecografiile și mamografiile. Pe langa acestea, mai exista o metoda, bazata pe masurarea temperaturii corpului, numita termografie. Aceasta poate oferi informații la fel de utile

Investigațiile cel mai des folosite în diagnosticarea bolilor tiroidei și ale sanilor sunt ecografiile și mamografiile. Pe langa acestea, mai exista o metoda, bazata pe masurarea temperaturii corpului, numita termografie. Aceasta poate oferi informații la fel de utile și corecte, daca este efectuata de catre specialiști.

Metoda se aplica și în cateva cabinete medicale din Romania, unul dintre ele fiind cel al dr. Tuțu Codruț din București. Ciberneticianul Corneliu Cotruța a pus la punct un program pe calculator, menit sa interpreteze valorile termice.

Cum se face
Pacienta se prezinta la cabinet, este consultata de catre medic, care prin palparea zonei respective (san, tiroida) îi indica ciberneticianului punctele în care acesta va face investigația. Apoi, în timp ce bolnava este conectata la un aparat, timp de 20-40 de minute, calculatorul va începe sa interpreteze locurile marcate inițial.

Computerul elaboreaza o harta termica în culori, dupa care clinicianul poate pune diagnosticul. „Interesant este ca doi sau mai mulți pacienți pot dezvolta, din punct de vedere termic, aceeași boala, dar la valori termice total diferite. De pilda, un cancer poate aparea atat la valori termice mari, cat și la valori mici. De altfel, cu ajutorul termografiei se poate spune despre o tumora daca este maligna sau benigna”, ne-a declarat Corneliu Cotruța. Mai mult chiar, se poate da și un prognostic privind evoluția bolii.

Avantajele
Termografia este personalizata în funcție de pacient. Tehnica nu este periculoasa, nu are efecte adverse, deci poate fi facuta ori de cate ori este nevoie. Datorita faptului ca stocarea imaginilor se face în calculator, se pot compara în timp mai multe imagini termografice ale aceleiași persoane. În acest fel se pot vedea în timp și efectele tratamentului prescris. „Un alt atu al acestei metode este faptul ca informațiile obținute se refera la funcția organului explorat, și nu la structura lui, ca în cazul mamografiei sau ecografiei”, susține dr. Tuțu Codruț.

Acuratețea metodei o face sa fie solicitata
În privința exactitații diagnosticului conferit de termografie, s-au efectuat cateva studii comparative cu ecografia, mamografia, puncția și examenul histopatologic. Concluzia a fost ca procentul de concordanța cu celelalte investigații variaza între 87-96%. Pacienții care apeleaza la termografie o prefera deoarece nu este dureroasa, nu presupune vreun regim alimentar înainte și nu are contraindicații.

Tratamentul poate fi schimbat dupa 24 de ore
Prin termografie se poate vedea daca tratamentul prescris e cel potrivit sau nu. Se compara investigația termografica inițiala, pe baza careia se pune diagnosticul, cu una efectuata la 24 de ore de la administrarea terapiei. Pe harta termografica se pot observa indicatorii de raspuns la tratament, iar daca aceștia nu sunt relevanți, se schimba tratamentul. Dupa alte 24 de ore se poate efectua o noua investigație. În acest mod, poți fi sigura ca terapia aleasa va rezolva problema.