Teroare în Paris

De: Mioara Tronaru / 12.05.2008, 00:00
Teroare în Paris
Kim, fiica adolescentă a lui Bryan, fost agent secret, plea­că în Franţa la invitaţia verilor ei, împreună cu Amanda. Ajunsă aici, tînăra respectă înţelegerea stabilită cu părinţii ei şi îi sună. Dar, în timp ce Kim îi descrie tatălui ei priveliştea mirifică a Parisului, convorbirea se transformă brusc în transmiterea în direct a răpirii Amandei şi apoi a propriei răpiri. Bryan are la dispoziţie cîteva ore pentru a o salva pe fiica sa, Kim, din mîinile unei bande de răufăcători, specializată în traficul de carne vie. Prima problemă pe care trebuie să o rezolve este spaţiul: el e în Los Angeles, iar răpirea are loc în Paris.

Cu ”Taken”, regizorul Pierre Morel este la al doilea film după ”Banlieue 13”, continuînd colaborarea cu Luc Besson, care l-a ajutat şi de această dată la scenariu. Liam Neeson a cerut dublură pentru cascadele cele mai peri­cu­loase, dar scenele de luptă şi le-a jucat singur. ”Munca a fost destul de grea pentru el, pentru că nu am vrut să folosim efecte de cameră pentru a accelera mişcările. Iar Liam a trebuit să se bată destul de serios”, explică Pierre Morel.

Actorul nu e un novice în ale bătăilor, s-a descurcat bine şi în ”Star Wars: Episode I – The Phantom Menace” (1999) şi în ”Batman Begins” (2005). Obişnuit al stilului de lucru de la marile producţii americane, Liam Neeson a recunoscut că munca pe bătrînul continent are şi avantaje. ”Primul lucru remarcabil: prezenţele femi­ni­ne din echipă. Eu sînt foarte sen­si­bil la combinaţia de feminin şi masculin de pe platouri, dar la tur­nă­rile engleze şi americane nu vezi picior de femeie în spatele camerelor. Apoi, am apreciat la fel de mult programul, foarte civilizat! Ziua de lucru împărţită între repetiţiile pentru scenele de luptă şi fil­mări a fost la fel de epuizantă ca şi peste ocean, dar noaptea era în totalitate dedicată recuperării. Ca să nu mai vorbim de gustul ex­ce­lent al vieţii pariziene…”, îşi aminteşte actorul. Mare parte din filmări au avut loc în Paris, iar regizorul a vrut să evite o imagine-şablon a oraşului. ”Am căutat locaţii care să nu fie de tipul carte poş­tală. N-am putut evita Champs-Elysées, aveam programate cîteva scene a doua zi după alegeri. Nici prin cap nu ne-a trecut că noul preşedinte va aranja o defilare tocmai atunci blocîndu-ne o bună parte din sectorul nostru. Am filmat printre barierele poliţiei”.

Premiera 16 mai
TO: Taken. Producţie Franţa, 2008.
R: Pierre Morel. Cu: Liam Neeson, Maggie Grace, Famke Janssen, Leland Orser, Jon Gries, David Warshofsky, Holly Valance, Katie Cassidy, Xander R. Berkeley. Distribuit de MediaPro Distribution.
Avanpremiera la Hollywood Multiplex joi, 15.05, la ora 22.15