Terra Nostra revine Acasă în variantă originală

Apropo.ro / 01.04.2008, 12:06
Terra Nostra revine Acasă în variantă originală
Terra Nostra revine ACASĂ din 13 aprilie, şi va fi difuzată, de vineri pînă duminică, de la orele 19.30, în versiunea originală, în limba portugheză. Aceasta telenovelă, care a înregistrat un succes incredibil în toată lumea, ocupă locul şapte în topul celor mai vizionate telenovele străine difuzate ACASĂ din 2001 pînă în prezent.

Distribuţia din Terra Nostra este dominată de actori tineri, în frunte cu cei doi protagonişti – Thiago Lacerda şi Ana Paula Arósio, care pot fi urmăriţi în prezent ACASĂ în telenovela “Pagini de viaţă” şi care au jucat şi în “Celebritate”.

Telespectatorii ACASĂ le cunosc pe tinerele actriţe Paloma Duarte şi Carolina Kasting din producţia “Femei îndrăgostite”. În Terra Nostra, lor li s-au alăturat actori de mare forţă, precum Antônio Fagundes, Raúl Cortez(“Stăpîna destinului”). Ângela Vieira, Débora Duarte, Odilon Wagner.

Regizorul acestei telenovele este Jaime Monjardim, cunoscut pentru telenovela de mega succes, “Clona”, dar şi pentru producţia “Pagini de viaţă”.

Scenariul este opera lui Benedito Ruy Barbosa. El şi-a propus să descrie ultimul secol de istorie braziliană, într-o trilogie care începe cu Terra Nostra. Această primă parte acoperă peste trei decenii, aproape patruzeci de ani de istorie trăită la intensitate maximă de imigranţii italieni, care s-au aventurat să traverseze Atlanticul în căutarea unui pămînt nou şi a unei vieţi mai bune. Minuţioasa documentare istorică i-a fost asigurată scriitorului de către fiicele sale, Edmara şi Edilene Barbosa.

Terra Nostra face parte din ‘Projeto Brasil 500 Anos – 2000’ al canalului Globo, de comemorare a cinci secole de la descoperirea Braziliei de către portughezi.

Povestea se plasează la sfîrşitul secolului al XIX-lea, cînd din Genova pleacă spre Brazilia un vapor tixit cu sute de imigranţi. Bărbaţi, femei, copii, oameni săraci, care părăsesc Italia îmbărbătaţi de speranţa unei vieţi mai bune, într-o lume nouă. Pe vas, doi tineri, Juliana şi Matheu, se cunosc şi se îndrăgostesc, dar fericirea le este umbrită de tragedie: izbucneşte ciuma, iar părinţii fetei şi alţi pasageri mor şi sînt aruncaţi în mare. Matheu însuşi se îmbolnăveşte, dar supravieţuieşte îngrijit de iubita lui. După o lună, vaporul ajunge în sfîrşit la destinaţie, la Porto de Santos, iar destinul celor doi tineri se schimbă dramatic, forţîndu-i să apuce pe drumuri diferite. Juliana este luată de familia lui Francesco Magliano, un bogat bancher italian, vechi prieten al tatălui ei, în timp ce Matheu se angajează pe imensa plantaţie de cafea a puternicului Gumercindo. Totuşi, îndrăgostiţii nu vor înceta să se caute unul pe celălalt…

La momentul lansării, presa a evidenţiat asemănările dintre telenovela Terra Nostra şi filmul american “Titanic”. Exact ca Jack şi Rose (Leonardo DiCaprio şi Kate Winslet), Matheu şi Juliana se îndrăgostesc pe vapor. Primele două episoade din Terra Nostra s-au turnat în Anglia, la Southhampton, acelaşi port din care a plecat Titanicul pe drumul său fără întoarcere. Numele vaporului din Terra Nostra este ‘Andrea I’, dar în realitate a fost folosit vasul britanic ‘S.S. Shieldhall’.

În 1999, anul în care a fost produsă, Terra Nostra a fost cea mai scumpă telenovelă a momentului. În prima lună de producţie a telenovelei Terra Nostra, Rede Globo a cheltuit 2.500.000 de dolari, din care 1.000.000 de dolari doar pentru primul episod.

Piesa de pe genericul telenovelei Terra Nostra, intitulată “Tormenta d’amore”, este cîntată în duet de fenomenala soprană britanică de 13 ani Charlotte Church şi tenorul brazilian de origine italiană Agnaldo Rayol, acompaniaţi de London Studio Orchestra.

  • Producţie: Brazilia, Rede Globo, 1999-2000
  • Autor: Benedito Ruy Barbosa
  • Regia: Jayme Monjardim, Carlos Magalhães şi Marcelo Travesso Producător general: Alexandre Ishikawa
  • Producător: Ruy Mattos
  • Regia artistică: Mário Monteiro
  • Scenografia: Raul Travassos
  • Imagine: Adriano Valentim şi Chico Boya
  • Cu: Ana Paula Arósio, Thiago Lacerda, Antônio Fagundes, Raúl Cortez, Carolina Kasting, Marcello Antony, Ângela Vieira, Débora Duarte, Paloma Duarte, Odilon Wagner, Maria Fernanda Cândido, Débora Olivieri, Gianfrancesco Guarnieri, Bete Mendes, Adriana Lessa

ACASĂ, din 13 aprilie, de vineri pînă duminică, de la orele 19.30, versiunea originală, în limba portugheză, a telenovelei “Terra Nostra”