Terry Gilliam – Mânuitorul de basme

Apropo.ro / 30.01.2006, 12:16
Terry Gilliam - Mânuitorul de basme
Dupa ce a uimit lumea cu seria "Monty Python", "Jabberwocky", "Brazil", "Regele pescar" și "Armata celor 12 maimuțe", Terry Gilliam, creatorul celor mai mari îndrazneli vizuale de azi se apropie de alți povestitori legendari: frații Grimm. Într-un interviu publicat în

Dupa ce a uimit lumea cu seria „Monty Python”, „Jabberwocky”, „Brazil”, „Regele pescar” și „Armata celor 12 maimuțe”, Terry Gilliam, creatorul celor mai mari îndrazneli vizuale de azi se apropie de alți povestitori legendari: frații Grimm. Într-un interviu publicat în exclusivitate de „Apropo TV”, el vorbește despre cum poți împaca azi computerul cu basmele.

Ce știați despre frații Grimm înainte de a face filmul și ce s-a schimbat dupa documentare?

Știam ca ei au scris acele povești. Dupa care am aflat ca, de fapt, ei doar le-au cules. Erau îngrijorați de faptul ca tradiția folclorica orala pierea în Germania și au vrut sa o consemneze înainte sa dispara toți bunicii de la țara. Prima data au publicat peste 500 de povești și a fost un eșec. Era mult și era prea academic, așa ca au redus cartea la un numar mai mic de povești.

Deci, sa lamurim lucrurile. Filmul dumneavoastra nu este o biografie…

Sper ca trailerul va lamuri acest lucru. Nu e vorba de doi oameni de știința care umbla sa adune basme.

Cum ați selectat basmele la care se face referire în film?

În scenariul original, în turnul unde era Regina se afla o pictura. Dar noi am pus o oglinda și lucrurile au început sa evolueze. La Scufița Roșie, Hansel și Gretel am adaugat și alte personaje. La un moment dat, o baba din sat ciocane la ușa. Am pus-o sa țina un mar în mâna, pentru ca știam ca oamenii se vor gândi imediat la vrajitoarea din „Alba-ca-Zapada”. În dormitorul Reginei am pus vreo douazeci de saltele pe pat, ca sa fie ca în „Prințesa și mazarea”. Amestecul basmelor a devenit un joc.

George Lucas își face aproape toate filmele pe computer. De ce lui Terry Gilliam înca îi place sa filmeze cu camera?

Am propria mea companie de efecte speciale și întotdeauna am folosit computerele. „Frații Grimm” are peste 750 de cadre generate de computer. Dar eu am vrut sa le combin cu ceva real. E bine pentru actori sa aiba în jur lucruri pe care le pot mirosi, care îi pot murdari, zgâria sau rani. Mixajul lucrurilor reale cu cele computerizate sporește magia. Mie nu-mi place ce se întâmpla cu seria noua din „Star Wars”. Sunt filme uluitoare din punct de vedere vizual, dar sunt moarte. Nu cred în lumea lor. Nu le simți mirosul, gustul sau atingerea.

Presupun ca Monica Bellucci a fost ușor de ales în rolul reginei.

Cred ca Monica sare în ochi pe ecran nu doar pentru ca este uluitor de frumoasa. Pe lânga frumusețe, are o senzualitate aparte. Banuiesc ca este gena asta italieneasca, în stare sa produca persoane precum Sophia Loren sau Gina Lollobrigida. Atunci când a fost amintit numele ei, am știut ca va salta filmul, pentru ca ea aduce ceva diferit de oricare actor. Când o vezi în turn, totul se intensifica.

Citește interviul integral cu Terry numai în

Tags: