Dopajul cu testosteron și steroizi anabolizanți ar putea slabi sistemul imunitar, facînd organismul vulnerabil la infecții și, pe termen lung, la cancer, transmite AFP, citînd un studiu australian publicat de revista New Scientist.
Studiul condus de dr. Robert Weatherby de la Universitatea Southern Cross din Lismore, Australia, a monitorizat 18 sportivi amatori în timpul a șase saptamîni de antrenamente corespunzatoare standardelor olimpice. Noua dintre ei au primit injecții cu testosteron, iar ceilalți cu o substanța neutra, inactiva. Nici unul dintre voluntari nu știa ce fel de substanța i se injecteaza.
Studiul a demonstrat ca cea mai mare creștere a performanței intervine abia la trei saptamîni dupa administrarea testosteronului, deși se credea ca este nevoie de zece saptamîni pentru a se obține efectul maxim.
Studiul a fost inițiat de New Scientist și filmat de postul TV Channel 4 din Marea Britanie, avînd aprobarea comitetului de etica al universitații australiene.
„Administrarea de testosteron la intervale mici și în doze mici ar reduce riscul ca substanța sa fie detectata la testele de doping”, spune Weatherby.
„Probabil ca sportivii au înțeles deja acest lucru, iar noi nu facem decît sa îl confirmam din punct de vedere științific”, comenteaza americanul Randall Urban, de la Universitatea Texas, care a studiat efectele testosteronului asupra persoanelor în vîrsta.
Utilizarea abuziva a testosteronului este foarte raspîndita în anumite ramuri ale sportului, precum culturismul. Potrivit unui studiu, 3,5% dintre liceenii americani ar folosi steroizi (testosteron sau steroizi ce reproduc efectele anabolice ale acestuia).
În urma studiului s-a observat ca ameliorarea performanțelor sportivilor a fost spectaculoasa, dar sistemul imunitar a fost afectat considerabil. Sportivii tratați cu testosteron și-au pierdut 20% dintre celulele ucigașe, globulele albe esențiale pentru apararea organismului. Acestea au rolul de a limita propagarea agenților patogeni sau a celulelor tumorale pîna cînd intervin celelalte sisteme de aparare ale organismului.
Aceasta este pentru prima data cînd sînt demonstrate efectele negative ale unui steroid androgen anabolizant asupra unei parți specifice a sistemului imunitar uman. Specialiștii avertizeaza ca abuzul de asemenea substanțe ar putea avea efecte periculoase pe termen lung.
Mediafax