Thailanda: Jurnalistă condamnată la închisoare pentru comentariile postate de cititori

De: Marian Andrei / 30.05.2012, 13:20
Thailanda: Jurnalistă condamnată la închisoare pentru comentariile postate de cititori
Editoarea unui cotidian online din Thailanda a fost condamnată la opt luni de închisoare cu suspendare, pentru comentariile postate la un articol, care conțineau remarci jignitoare împotriva regelui acestei țări.

În virtutea „legii cibernetice”, intrată în vigoare în 2007, femeia risca o condamnare la 20 de ani de închisoare sub acuzația că „nu a șters rapid comentariile postate pe site-ul său„, dar a scăpat „doar” cu o pedeapsă de opt luni de închisoare cu suspendare pentru că a cooperat cu Justiția.

Acuzata, care a creat în 2008 website-ul „Prachatai”, în care publică informații despre problematica drepturilor omului, a fost arestată în luna martie 2009, în virtutea legii de „lezmajestate”, fiind considerată responsabilă de conținutul site-ului, și eliberată condiționat ulterior.

Familia regală thailandeză nu are niciun rol politic oficial, dar este protejată de o legislație foarte severă, printre ale cărei prevederi se regăsește și interdicția publicării oricăror remarci care aduc ofensă monarhiei.

Până în prezent, legea a fost folosită frecvent de diferitele guverne care s-au succedat la Bangkok pentru a reduce la tăcere opoziția.