The Crown – sezonul final se va difuza în două părți

De: ApropoTV.ro / 06.12.2023, 14:44
The Crown - sezonul final se va difuza în două părți

Unul dintre cele mai populare seriale de pe streaming, The Crown, ajunge la final. Ultimul sezon, cel cu numărul 6, urmează să fie lansat în două etape. Prima parte, cu 4 episoade, va fi disponibilă pe platforma de video streaming online Netflix începând cu data de 16 noiembrie 2023. Partea a doua se va lansa pe data de 14 decembrie 2023, cuprinzând ultimele 6 episoade.

Actrița australiană Elizabeth Debicki revine în prim-plan în rolul prinţesei Diana, alături de Dominic West, în rolul Prinţului Charles. În cadrul episoadelor noi, Imelda Staunton îşi continuă domnia ca Regina Elisabeta a II-a alături de Jonathan Pryce (Prinţul Philip) şi Lesley Manville (Prinţesa Margareta). Salim Daw (Mohamed Al Fayed) şi Khalid Abdalla (Dodi Fayed) se întorc de asemenea pe micile ecrane, unde exisă și apariții noi – Rufus Kampa (Prinţul William) şi Fflyn Edwards (Prinţul Harry).

 

Perioada istorică acoperită de ultimul sezon The Crown

Spre deosebire de alte seriale istorice, iată că acesta ajunge până aproape de lumea prezentă, contemporană. Sezonul final al serialul de mare succes The Crown acoperă evenimente din 1997 până în 2005 şi se concentrează pe mandatul lui fostului Prim-Ministru al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Tony Blair (Bertie Carvel).

În partea întâi a sezonului, cea difuzată în luna noiembrie, este prezentată inclusiv relația care înflorește între Prințesa Diana şi Dodi Fayed, o chestiune destul de controversată care se presupune că ar fi afectat negativ imaginea familiei regale. Producătorii serialului au anunțat deja că vor trata cu delicatețe subiectul, în special finalul trist al vieții Prințesei Diana, una dintre cele mai iubite persoane din lumea publică a finalului de secol XX.

Cea de-a doua parte a sezonului 6 al serialului The Crown ilustrează modul în care decurg lucrurile după momentul tragic al dispariției Prințesei de Wales, Lady Diana. Prinţul William încearcă să se integreze din nou în atmosfera de la Eton, iar regina, ajunsă la Jubileul de Aur, reflectă asupra viitorului monarhiei prin căsătoria lui Charles şi Camilla şi începuturile unei noi povești regale de iubire odată cu relația dintre William şi Kate. Ed McVey şi Luther Ford apar în ultimele episoade în rolurile prinţului William şi al prinţului Harry. Meg Bellamy interpretează rolul lui Kate Middleton.

Numele serialului este foarte sugestiv, căci totul se învârte în jurul influenței regale. Coroana, ca simbol al puterii, este prezentă la nivel internațional, în toate perioadele istorice, în spațiile unde monarhia a fost forma de guvernământ. Există foarte multe filme care prezintă istoria regalității britanice, cu elemente de documentar și ficțiune, printre care Regina (2006), The Favourite (2018), Discursul regelui (2010), Elisabeta, regina virgină (1998) și Mary Queen of Scots (2018). Coroanele sunt adesea prezente și în jocuri video – Dragon’s Crown (2013), Prince of Persia: The Lost Crown (în pregătire pentru 2024) sau chiar Clash Royale (2016). Merită menționat în acest context și celebrul slot online Shining Crown de la Amusnet (EGT), foarte popular în rândul pasionaților de jocuri de cazino pe internet.

 

 

Serial premiat, apreciat de public și de critici

Începând cu anul 2016, serialul The Crown a ajutat la ascensiunea platformei de streaming prin atragerea de public și prin creșterea reputației de brand. The Crown a fost nominalizat şi a câştigat mai multe premii, inclusiv 15 nominalizări la BAFTA, 10 nominalizări la Globul de Aur (cu 4 premii câștigate), 69 nominalizări la Emmy în cinci sezoane (cu 21 de premii în patru sezoane).

Criticii de film au primit cu entuziasm acest serial, însă au existat și opinii negative, în special pe teritoriul britanic. Fanii regalității nu au apreciat modul de prezentare a familiei regale și faptul că unele evenimente fictive au fost înfățișate ca și cum s-ar fi petrecut în realitate. Deși se bazează pe datele istorice, serialul îmbină informațiile reale cu cele de ficțiune. În acest context, Netflix a adăugat anul trecut un mesaj de avertizare sub trailerul serialului, explicând că este o operă fictivă inspirată din evenimente reale.