„The Lord of the Rings”: Ucrainenii îi numesc „orci” pe ruși. Porecla neinspirată primită de ei de la invadatori

De: Adrian Popa / 23.05.2022, 16:17

Ucrainenii i-au numit „orci” pe soldații ruși care le-au invadat țara, la scurt timp după izbucnirea conflictului din 2014, în urma căruia Rusia a anexat Crimea, iar zone din estul Ucrainei au devenit regiuni separatiste.

La rândul lor, rușii le-au dat ucrainenilor un nume inspirat tot de celebra franciză „Lord of the Rings”.

Potrivit profesorului Ostap Slivinski, de la Universitatea din Liov, conaționalii lui sunt numiți „elfi”. Aparent, rușii consideră că aceste ființe simbolizează „slăbiciunea”, transmite BBC News.

Însă, în universul creat de autorul J. R. R. Tolkien, elfii sunt descriși ca fiind nemuritori, cele mai înțelepte și mai drepte ființe. Totodată, aceștia sunt războinici foarte respectați.

Elful Elrond, interpretat de actorul Hugo Weaving în filmele „The Lord of the Rings”. (Foto: lotr.fandom.com)

În ceea ce îi privește pe orci, în „Lord of the Rings” sunt ființe brutale, agresive și imprevizibile. Unii ucraineni au mers și mai departe și au numit Rusia „Mordor”, care este un tărâm întunecat din cărțile lui Tolkien.

După izbucnirea conflictului actual, pe 24 februarie, pe unele rețele de socializare online, precum Reddit, a fost interzisă folosirea poreclei „orc” pentru ruși. Decizia a provocat un scandal, iar ulterior moderatorii au renunțat la această regulă.

Scenă din „The Lord of the Rings: The Two Towers” în care apar elful Legolas (interpretat de Orlando Bloom) și mai mulți orci:

Foto: Profimedia Images