TIFF 2006 la final!

Apropo.ro / 12.06.2006, 19:29
TIFF 2006 la final!
Festivalul International de Film Transilvania la final! Teatrul National din Cluj-Napoca s-a transformat sambata seara intr-un adevarat vulcan. Pe ritmurile de foc ale Fanfarei Ciocarlia din satul Zece Prajini s-a tras cortina celei de-a cincea editii a TIFF-ului.

Festivalul International de Film Transilvania la final! Teatrul National din Cluj-Napoca s-a transformat sambata seara intr-un adevarat vulcan. Pe ritmurile de foc ale Fanfarei Ciocarlia din satul Zece Prajini s-a tras cortina celei de-a cincea editii a TIFF-ului.

Zambete, lacrimi (de nostalgie si fericire totodata), flori, diplome, trofeeÂ…Un public care a aplaudat frenetic, in picioare, marele castigator al TIFF 2006, filmul A fost sau n-a fost?.

Debutul in lung metraj al regizorului Corneliu Porumboiu a castigat sambata seara Trofeul Transilvania pentru Cel mai bun film aflat in Competie.

Dar nu numai atat. Tot filmul sau, care are deja in palmares un premiu important obtinut la Cannes 2006, Camera dÂ’Or, a fost si favoritul publicul, ocupand locul intai in votul publicul clujean si castigand astfel Premiul Publicului.

Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru lung metraj, oferit de HBO, i-a revenit aceluiasi Corneliu Porumboiu, care a declarat razand: „Eu in toata scoala n-am luat trei premii. Sunt foarte fericit si sper doar, ca oriunde va rula, filmul sa aiba spectatori ca la Cluj.”

Foarte controversat la Cannes si mult asteptat la Cluj, filmul Taxidermia, i-a adus lui Gyorgy Palfi Premiul de regie, oferit de Castel Film.

Regizorul ungur a fost unul dintre invitatii importanti ai TIFF 2006, un reprezentant de marca al Zilei Maghiare la TIFF, intalnindu-se de doua ori cu publicul clujean.

Premiul pentru cea mai buna interpretare, oferit de Vitrina Advertising, a plecat in Danemarca, fiind acordat actorului din filmul Soap, David Dencik.

Imaginea filmului 13-Tzameti a fost considerata de catre Juriul TIFF drept cea mai convingatoare si patrunzatoare totodata. Premiul pentru imagine, oferit de Kodak Cinelabs Romania, i-a revenit operatorului Tariel Meliava.

Juriul TIFF, format din regizorul Radu Mihaileanu, actrita Anamaria Marinca, istoricul si criticul de film David Robinson, regizorul Kornel Mundruczo si directoarea Centrului Islandez de Film Laufey Gudjónsdóttir a mai acordat si doua mentiuni speciale : Cladirea iacubiana si documentarul Viva Zapatero!.

A cincea editie a celui mai important eveniment cultural cinematografic din Romania a adunat in Cluj-Napoca, timp de zece zile, in perioada 2-11 iunie, nume importante din lumea filmului si peste 150 de filme, scurt si lungmetraje, multe prezentate in premiera absoluta in Romania.

Gala de Inchidere a fost animata de personalitatile prezente la TIFF in acest an. Nume de marca au tinut sa le inmaneze personal castigatorilor diplomele si trofeele. Rand pe rand, pe scena Teatrului National din Cluj, au urcat Dana Razboiu, Ioana Moldovan, Udo Kier, Oana Pellea, Ileana Popovici, Medeea Marinescu, Anamaria Marinca, Radu Mihaileanu, Tony Gatlif, Mihaela Radulescu, Mona Musca si invitata de onoare a festivalului, Vanessa Redgrave careia i s-a acordat Premiul pentru intreaga cariera.

Celebrul actor roman Stefan Iordache a fost distins cu Premiul de excelenta, in fata unui public care l-a aplaudat frenetic, in picioare.

TIFF-ul nu se lasa si mai are un cuvant de spus. Publicul din Bucuresti amator de filme unul si unul va fi si el rasfatat de catre organizatorii Festivalului International de film Transilvania si asta pentru ca, pret de 11 zile (12-23 iunie), TIFF se muta in Capitala, ducand mai departe traditia inceputa la Cluj. Cinemateca Union, curtea British Council si cinema Elvira Popescu vor gazdui zilnic proiectii ale celor mai importante filme din TIFF-ul clujean.

Publicul bucurestean va putea viziona filme premiate la TIFF, precum 13-Tzameti, Cladirea iacubiana si documentarul Viva Zapatero!, precum si filmul care a inchis TIFF-ul la Cluj, Transilvania, in regia lui Tony Gatlif.

PREMII OFERITE DE JURIUL TIFF

Trofeul „Transilvania” (10.000 EUR) – pentru cel mai bun film aflat in Competitie – A fost sau n-a fost ?, regia Corneliu Porumboiu

Premiul de regie (5.000 EUR) – oferit de Castel Film – Gyorgy Palfi (filmul Taxidermia)

Premiul pentru cea mai buna interpretare (2000 EUR) – oferit de Vitrina Advertising – David Dencik (filmul Soap)

Premiul pentru imagine oferit de Kodak Cinelabs Romania – Tariel Meliava (filmul 13- Tzameti) Mentiuni speciale – Viva Zapatero ! (regia Sabina Guzzanti) si Cladirea iacubiana (regia Marwan Hamed)

ALTE PREMII

Premiul FIPRESCI – oferit de catre juriul Asociatiei Presei Straine de Film – 13-Tzameti (regia Gela Babluani)

Premiul publicului – prin vot – A fost sau n-a fost ? (regia Corneliu Porumboiu)

Premiul Re:publik (500 EUR) pentru cel mai bun scurt-metraj prezentat in sectiunea „Umbre” – Cantecul lui Femerlin (regia Manuel Pena)

Premiul de excelenta – actorului Stefan Iordache, oferit de Europa FM

Premiul pentru intreaga cariera – oferit actritei Vanessa Redgrave

Premiu pentru scenariu de scurt metraj (1000 USD) oferit de HBO Romania – Augustin Cupsa, scenariul « Trenul catre Bucuresti pleaca de la linia 3 »

Premiu pentru scenariu de lung metraj (2000 USD) oferit de HBO Romania – Dan Mihu, scenariul « Sa iubesti si sa tragi apa »

Premiul Zilelor Filmului Românesc – pentru scurt-metraj, un pachet de editare Avid Media Composer, oferit de Marcotec Bucharest – regizorul Cristian Nemescu pentru filmul Marilena de la P7

Premiul Zilelor Filmului Românesc – pentru lung-metraj, (2000 EUR) oferit de HBO – regizorul Corneliu Porumboiu pentru filmul A fost sau n-a fost ?

Premiul pentru cel mai bun film realizat in cadrul programului Let’s Go Digital ! – filmul Question&Question, realizat de Adela Giurgiu, Vlad Cideriu, Radu Tiganas.

TIFF

Tags: