Producatorii si importatorii de articole electrice si electronice vor introduce de la 1 iulie taxa perceputa pentru gestionarea deseurilor, a carei valoare variaza, în functie de produs, între 2 si 37 de lei, potrivit reprezentantilor companiilor de profil.
Valoarea „timbrului verde”, care va fi platit de consumatori la achizitia produselor electronice si electrocasnice, va fi virat asociatiei RoRec, din care fac parte principalii producatori si importatori din industria de profil, si care va gestiona, în numele membrilor sai, deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE), de la colectare pâna la reciclare.
„De la 1 iulie producatorii si importatorii de produse electrice si electronice afiliati asociatiei noastre vor introduce, în pretul total al produselor, costul timbrului verde”, a declarat, vineri, la o conferinta de presa, presedintele RoRec, Liviu Popeneciu.
Pentru produsele electrocasnice mari (masini de spalat, masini de gatit), valoarea timbrului verde este de 15 lei, în timp ce pentru hotele electrice sau cuptoarele cu microunde, taxa este de 8 lei. Pentru aspiratoare si roboti de bucatarie se va aplica un tarif de sase lei, restul electrocasnicelor mici fiind taxate cu doi lei.
Cele mai mari taxe sunt percepute pentru frigidere si aparatele de aer conditionat, 29 de lei pe aparat. În cazul în care capacitatea de stocare a frigiderelor este mai mare de 250 de litri, timbrul verde va ajunge pâna la 37 de lei.
Valoarea tarifului pentru gestionarea deseurilor în cazul televizoarelor cu tub catodic sau pe cristale lichide (LCD) va fi de opt lei, iar televizoarele cu plasma vor fi taxate cu 21 de lei.
Produsele electronice de tipul combinelor muzicale, DVD playere sau sisteme home cinema, dar si uneltele electrice vor fi taxate cu patru lei. Pentru produsele electronice mici va fi perceput un timbru de doi lei
Reprezentantii RoRec nu au putut estima valoarea totala a fondurilor care vor fi colectate prin intermediul „timbrului verde”, apreciind ca primele încasari vor ajunge la asociatie în cursul lunii septembrie.
Totodata, pentru gestionarea deseurilor provenite de la echipamentele si sursele de iluminat, va fi perceputa de la 1 august o taxa de 0,9 lei pentru fiecare produs, sumele urmând sa fie încasate de asociatia Recolamp.
Timbrul verde va fi perceput pentru lampi economice, lampi cu descarcare de înalta tensiune, tuburi fluorescente, nu însa si pentru becurile de iluminat sau lampile cu halogen (spoturi), care reprezinta de fapt cea mai mare parte a vânzarilor.
Pentru colectarea, administrarea si reciclarea deseurilor, producatorii sau importatorii de echipamente electrice si electronice se pot asocia în sisteme colective de gestionare a acestor deseuri, asa cum este cazul RoRec, sau sunt nevoiti sa administreze întregul proces, pâna la stadiul de reciclare, pentru produsele pe care le comercializeaza.
În cazul în care producatorii nu opteaza sa faca parte dintr-un sistem colectiv de gestionare a DEEE-urilor, trebuie sa depuna o garantie la Ministerul Mediului, a carei valoare se va calcula în functie de cota de piata a produselor comercializate de compania respectiva, ale caror deseuri trebuie colectate si reciclate.
Pâna în prezent, doar asociatia Eco Tic, care se ocupa de gestionarea deseurilor de echipamente IT&C, este autorizata în România. Eco Tic percepe un „timbru verde”, în valoare de 7 lei, pentru fiecare produs vândut.