Tinerii delincvenți față-n față cu deținuți adevărați (Video)

Apropo.ro / 31.10.2012, 17:00
Tinerii delincvenți față-n față cu deținuți adevărați (Video)
Mai mulți tineri delincvenți, cu vârste de până în 18 ani, primesc o lecție de viață de la condamnați adevărați.

„Scared Straight” este un documentar din 1978 regizat de Arnold Shapiro ce are ca subiect tinerii delincvenți ce întâlnesc condamnați adevărați. Întâlnirea lor are loc chiar în închisoare.

Condamnații le cer explicații tinerilor pentru faptele lor, sunt duri, țipă și încearcă să îi înspăimânte pe „debutanți”. Scopul este acela de a-i speria pe tinerii care comit diverse infracțiuni să nu ajungă după gratii, să îi reabiliteze.

Printre deținuții adevărați se numără un membru al unei bande din Jersey City, fabricant de arme, fiul unui informator din Mafie, și fiul unui dealer și hoț de mașini din Bronx, dar și mulți alții condamnați la ani grei de închisoare. Tinerii aduși pentru o lectție de viață în închisoare au fost reținuți pentru furt, chiul de la școală, bătăi, etc.

Show-ul documentar a fost reluat și ani mai târziu, deși a creat controverse. Tinerii, 4-5 la număr, sunt duși la închisoare pentru o zi, unde vor da nas în nas cu greii de acolo. Nu puțini au fost cei care și-au schimbat viața, în urma unei asemenea experiențe.

În timpul întâlnirii celor două părți, condamnații adevărați îi pun pe tineri fața în față cu realitatea din închisoare. Le spun cât de ușor poți deveni bătaia de joc a cuiva sau obiectul sexual al altcuiva, ce înseamnă să fii slab și nou după gratii, etc.

Tinerii cu comportamente teribile sunt tentați să dea înapoi când vâd ce i-ar putea aștepta dincolo. Un moment inedit din episoadele documentarului a fost cel al unui tânăr care și-a întâlnit „profesorul” după gratii, care s-a dovedit a fi chiar tatăl său.