Tippi Hedren, obsesia regizorului Alfred Hitchcock

Apropo.ro / 20.01.2012, 12:40
Tippi Hedren, mama actritei Melanie Griffith si marea obsesie a regizorului Alfred Hitchcock, a implinit, ieri, 82 de ani.

Legendara actrita Tippi Hedren, mama actritei Melanie Griffith si marea obsesie a regizorului Alfred Hitchcock a implinit ieri 82 de ani.

Fanii filmelor clasice o stiu din cele doua pelicule ale lui Hitchcock – „The Birds” (1963) si „Marnie” (1964), unde si-a format imaginea iconica a printesei blonde. Prin intermediul lui Hitchcock ea a devenit cunoscuta, dar pasiunea obsesiva a regizorului pentru ea a fost totodata marele blestem al carierei si vietii actritei.

Hitchcock a vazut-o prima oara pe Tippi in 1961, intr-o reclama la o bautura dietetica. Convins ca a descoperit-o pe urmatoarea Grace Kelly, Hitchcock a distribuit-o pe tanara fara experienta actoriceasca in hit-ul „Pasarile”, iar pentru rolul lui Melanie Daniels actrita a fost recompensata cu un Glob de Aur.

Tippi Hedren

Tippi, al carei nume real este Nathalie Kay „Tippi” Hedren atragea atentia cu frumusetea ei iesita din comun inca din copilarie. La 18 ani a ajuns in New York unde a lucrat ca manechin si a aparut pe copertile unor reviste celebre, intre care „Life”, iar in 1950 a debutat ca actrita in filmul „The Petty Girl” (1950), o comedie muzicala.

Drama lui Tippi a inceput cand Alfred Hitchcock a inceput sa o hartuiasca sexual. Regizorul, in varsta de 61 de ani cand ea avea 31, a inceput sa-i controleze complet viata, dorind sa o transforme in starul perfect. I-a facut numeroase avansuri sexuale, cadouri, si o urmarea obsesiv la fiecare pas, interzicandu-i sa accepte roluri in filmele altor regizori.

Tippi Hedren si Alfred Hitchcock

Alfred Hitchcock a fost insurat timp de 54 de ani (pana la moartea sa) cu scriitoarea Alma Reville, cu care a avut si un copil. Tippi Hedren a fost maritata de 4 ori – cu actorul/producator Peter Griffith, intre 1952-196 (fiica lor, Melanie Griffith, s-a nascut pe 9 august 1957), cu impresarul ei din acea vreme, Noel Marshall, intre 1964-1982, cu omul de afaceri Luis Barrenechea, intre 1985-1995 si cu producatorul Martin Dinnes, cu care s-a casatorit in 2002, la 72 de ani.

Citeste mai multe despre Tippi Hedren, obsesia regizorului Alfred Hitchcock, pe ProCinema.ro