Tiraspolul condiționeaza reluarea negocierilor

Apropo.ro / 04.12.2006, 14:43
Tiraspolul condiționeaza reluarea negocierilor
Oficialii de la Tiraspol vor reveni la negocierile în criza transnistreana numai dupa semnarea "unui protocol de tranzit" care sa garanteze suveranitatea economica a regiunii separatiste, a declarat, luni, liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, potrivit paginii electronice a agenției

Oficialii de la Tiraspol vor reveni la negocierile în criza transnistreana numai dupa semnarea „unui protocol de tranzit” care sa garanteze suveranitatea economica a regiunii separatiste, a declarat, luni, liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, potrivit paginii electronice a agenției Itar-Tass.

„Nu vor exista negocieri pâna când un protocol de tranzit nu va fi semnat. Documentul va garanta ca în viitor nu va mai exista o situație de blocada economica similara celei declanșate dupa ce Ucraina, la cererea Chișinaului, a aprobat o noua reglementare vamala pentru noi, începând din martie 2006”, a afirmat Smirnov.

Liderul transnistrean și-a exprimat speranța ca „blocada va fi anulata pâna la sfârșitul anului deoarece și Republica Moldova considera ca aceasta este o masura ineficienta”.

Smirnov crede ca toți participanții la negocierile în format „cinci plus doi” – Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE, UE și SUA – ar trebui sa semneze „un protocol de tranzit”.

Totuși, ar fi suficient semnarea unui „protocol numai cu Ucraina și cu Rusia, pentru a preveni repetarea” unei situații similare, a mai spus Smirnov.

Mediafax