TOATE comunicațiile vor fi interceptate în timpul Olimpiadei de la Soci

De: Marian Andrei / 30.01.2014, 14:00
TOATE comunicațiile vor fi interceptate în timpul Olimpiadei de la Soci
Teama occidentalilor referitoare la siguranța participanților la Olimpiada de la Soci începe să fie depășită de panica privind cofidențialitatea, mass media anunțând că serviciile speciale rusești vor desfășura o supraveghere în masă.

The Guardian și The Telegraph sunt doar două dintre publicațiile care recomandă celor care vor să meargă la Soci să-și lase acasă notebook-urile, tabletele și telefoanele mobile dacă țin la intimitatea lor.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Potrivit acestora, Ministerul rus de Interne și Serviciul Federal de Securitate (FSB) au anunțat că zona în care se va desfășura Olimpiada va fi în permanență supravegheată de drone iar operatorii de telefonie mobilă vor permite acces 100% FSB-ului la date, pentru a putea face o interceptare totală a comunicațiilor: convorbiri telefonice, SMS-uri, trafic de internet, ceea ce înseamnă că nu va mai exista confidențialitate.

 De partea opusă, experții ruși în securitate dezavuează panica indusă de presă. Potrivit lui Timur Nigmatullin, expert IT, acestea măsuri sunt cele indicate din punctul de vedere al cyber-securității, cea mai bună cale de a identifica activitățile teroriste și a le înăbuși încă din fașă.

„Acest tip de control, cu toate că este posibil din punct de vedere tehnologic, are nevoie de importante resurse umane. Cred că din cauza numărului insuficient de ofițeri, Rusia nu va intercepta toate convorbirile, ci se va axa pe anumite grupuri de persoane”, a spus Nigmatullin.

„Nu trebuie să uităm amenințările făcute de liderul rebel Doku Umarov”, spune, la rândul său, un alt expert. „Ținând cont că cei care sunt îngrijorați de interceptarea corespondenței pot folosi programe de criptare, prin care pot transmite în siguranță tot ceea ce doresc pe canale normale, înclin să cred că este o problemă politică. A spune că vizitatorii de la Soci vor fi spionați în permanență fără a arăta și posibilitatea, facilă de altfel, e a evita acest lucru este o tactică tipică de propagandă„, a spus acesta.

Un membru al Asociației Ofițerilor de Securitate a declarat presei că serviciile speciale rusești nu vor folosi „nimic nou” la Soci și a atras atenția că serviciile omoloage din Statele Unite sunt mult mai agresive pe teritoriu american decât este FSB-ul în Rusia.